Wat is hielspoor?

pijn onder de hak

Wat is hielspoor? Laten we eerst de voet eens beter bekijken om te begrijpen wat hielspoor is. De pijn manifesteert zich onder de hak op het moment dat de voet wordt belast. Maar hielspoor wordt veroorzaakt door de brede pees die onder je voet doorloopt, helemaal vanaf het hielbot naar de voorvoet. Als deze peesplaat te veel wordt belast, zorgt dit voor constante spanning op de aanhechting aan de binnenkant van het hielbot.

Precies op deze aanhechting kan verkalking ontstaan. Die verkalking kun je zien als een stukje uitstekend bot. Niet de kalkafzetting zelf, maar het weefsel eromheen kan ontstoken raken. Dáár komt de pijn vandaan.

Het gaat om een niet-bacteriële ontsteking, daarom hebben antibiotica geen zin.

Eigenlijk is het ongelooflijk dat onze voeten ons overal brengen waar we maar willen. Ons hele lichaam wordt gedragen door dat kleine oppervlak. Als je daar even bij stilstaat, realiseer je je meteen hoe belangrijk het is om je voeten goed te verzorgen.

Pijn is altijd een signaal dat er iets aan de hand is. Negeer pijn niet maar luister naar je lichaam.

Wat te doen bij hielspoor?

Je zou denken dat je dat stukje verkalking moet verwijderen om van de hielpijn af te komen. Maar helaas helpt een hielspooroperatie niet altijd. Daarom zal er altijd eerst naar alternatieve behandelmethoden gezocht worden, voordat tot deze – behoorlijk ingrijpende – operatie wordt overgegaan. Bovendien kan de verkalking zó klein zijn dat deze niet of nauwelijks op een röntgenfoto is te zien.

wat is hielspoor?

Behandeling en oefeningen

Op deze website vind je het antwoord op de vraag wat is hielspoor maar ook onder hielspoor behandeling een aantal tips waar je vandaag nog mee kunt beginnen. De hielspoor oefeningen zijn eenvoudig thuis te doen en geven je verlichting. Door het dragen van speciale hielspoorzooltjes zorg je ervoor dat de peesplaat onder je voet wordt ontlast en de stand van je voet wordt gecorrigeerd. De zooltjes kun je in al je schoenen dragen en het is zeker aan te raden dit te blijven doen, óók als je klachten eenmaal zijn verdwenen.

Hielspoortips van Moniek

Moniek van Footlogics
Gediplomeerd Voetkundig Adviseur

Vragen of advies over hielspoor en voetproblemen?

Ik ben Moniek van Footlogics. Heb je een vraag over hielspoor of andere voetklachten? Ik adviseer je met plezier.