Dry needling is een – voor Nederland – vrij nieuwe fysiotherapeutische behandeling waarbij de pijnpunten (triggerpoints) in spieren en weefsels met hele dunne naalden behandeld worden.
Oorspronkelijk begint de geschiedenis van dry needling al in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Het duurde nog tot de tachtiger jaren voordat de wetenschappelijke onderzoeken werden verzameld in de vorm van boeken: “Myofascial Pain and Dysfunction, The Triggerpoint Manual”. Deze boeken vormen nog steeds de basis van dry needling.
De behandelmethode wordt al langer in Canada en de VS en Groot Brittannië toegepast en is sinds 2007 in Nederland erkend door het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF). Dry needling moet worden gezien als een specialisatie binnen de fysiotherapie.
Wat zijn triggerpoints?
Als je bij je fysiotherapeut komt met hielspoorklachten, zal de therapeut eerst onderzoeken of er triggerpoints aanwezig zijn in de kuitspieren. Wanneer dit niet het geval is, is een dry needling behandeling niet mogelijk.
Triggerpoints zijn pijnpunten die op de dwarsgestreepte spierband zitten. Ze voelen aan als pijnlijke verhardingen of kleine ‘knoopjes’ die de fysiotherapeut kan herkennen. Als je op deze triggerpoints drukt, wek je meestal de – helaas maar al te bekende – hielspoorpijn op. Deze gebieden worden ook referred pain patterns (verschijnsel waarbij pijn die op een andere plaats wordt gevoeld dan waar de weefselbeschadiging plaatsvindt) genoemd.
Bij hielspoor kunnen de triggerpoints voorkomen in de kuiten, op de voetzool of in de knieholte. Deze triggerpoints zorgen er eigenlijk voor dat de betreffende spier niet meer kan ontspannen.
Triggerpoints aanprikken met dry needling
Voor dry neelding wordt een droge naald gebruikt. Dit wil alleen maar zeggen dat de naald niet wordt gebruikt om vloeistof in te spuiten, maar uitsluitend om aan te prikken.
De therapeut brengt de naald in, rechtstreeks in zo’n triggerpoint en beweegt de naald onderhuids op en neer. Als de naald op de juiste plaats is ingebracht, voel je eerst een onaangename pijn, precies op de aangedane plek. Dit wordt een twitch (zenuwtrekking) genoemd. Wat je voelt zijn onwillekeurige samentrekkingen van de spiervezels. Geen prettig gevoel maar het goede nieuws is dat de pijn na enkele seconden afneemt en dat dit een teken is dat therapeut op de goede plek zit.
De therapeut beweegt het naaldje vervolgens op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken. Dit gaat gepaard met het plotseling aanspannen van de spier. De spier verkrampt even en dat kan een vervelend gevoel zijn.
Na de behandeling voelen de behandelde spieren soms wat gevoelig en beurs aan. Dat gevoel houdt ongeveer 2 uur tot een dag of twee aan.
Triggerpoints, hoe kom je daar aan?
Naast pijn onder je hak, veroorzaken triggerpoints ook vaak klachten op een andere plek dan waar de spierknoop zit. Dat noemen we ‘uitstralingspijn’.
Triggerpoints ontstaan meestal door overbelasting, een verkeerde houding, zwaar werk, sporten zonder warming-up of stress. Dat veroorzaakt spanning en irritatie van het spierweefsel en na verloop van tijd kunnen er triggerpoints ontstaan. Pijnpunten uiten zich op verschillende manieren. Pijnlijke, stijve en minder krachtige spieren en tintelingen. Of als hielspoor.
Wat is het verschil met acupunctuur?
Dry needling lijkt op acupunctuur omdat er voor beide technieken dezelfde naalden worden gebruikt. De methode is wél heel anders. Acupunctuur is een ‘energiebehandeling’ waarbij de naalden langs de energiebanen van het lichaam worden geplaatst en niet uitsluitend op de pijnplekken. Bij een acupunctuur behandeling worden er meestal meerdere naalden geplaatst die wel 20 minuten moeten blijven zitten. Bij dry needling gaat de fysiotherapeut steeds op zoek naar de triggerpoints en steekt de naald hier slechts een paar seconden in.
Wat kun je na de behandeling verwachten?
Na een behandeling is het goed om rustig te bewegen, de spieren licht te rekken en warm te houden. Eventuele napijn verdwijnt daardoor sneller. Soms geeft de therapeut oefeningen of adviezen mee om de effecten zelf bij te houden of te vermijden dat de klacht terugkomt.
Je kunt na een behandeling al vrij snel verbeteringen voelen. Uitstralende pijn wordt aanzienlijk minder en de soepelheid van de kuitspieren nemen toe. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig om echt van de pijn in je hiel af te komen.
De voordelen van dry needling:
• Effectief: directe ontspanning en merkbaar resultaat
• Snelle afname van de pijn
• Triggerpoints verdwijnen sneller ten opzichte van (zelf)massage
• Vlot functieherstel van de spier waardoor volledig herstel wordt bevorderd
Het is goed om je te realiseren dat je met dry needling bij hielspoor heel goed de pijn kunt bestrijden. De eigenlijke hielspoor, het verharde deeltje op het hielbeen, zal er niet door verdwijnen. Daarom is het goed om zo vaak mogelijk inlegzolen te dragen die de stand van je voeten corrigeren zodat overbelasting van de peesplaat wordt voorkomen. Zo heb je het meeste plezier van dry needling therapie.
Heb jij ervaring met dry needling en hielspoor? Dan vinden we het fijn als je jouw verhaal met ons wilt delen! Dat kan op ons forum en onze Hielspoortips Facebookpagina