Hielspoor symptomen

op korte en lange termijn

Voordat je aan een behandeling begint, is het belangrijk dat je vaststelt of je hielspoor hebt of dat je hielspoor symptomen toch ergens anders door worden veroorzaakt. Op deze website vind je nuttige informatie om het zelf vast te stellen. Mocht je toch nog twijfelen, ga dan naar je huisarts voor advies. Hieronder lees je de meest voorkomende symptomen van hielspoor.

Hielspoor herkennen vanaf het eerste moment

De eerste symptomen van hielspoor zijn pijn onder de hiel ’s ochtends bij het opstaan of als je lang hebt stil gezeten, zoals na een autorit. De voet is pijnlijk en voelt wat stijf aan. Als je eenmaal in beweging bent, verdwijnt de pijn en heb je er geen last meer van.

Juist dit is zo verraderlijk aan hielspoor symptomen: doordat je er de rest van de dag geen last van het, ga je ervan uit dat het wel vanzelf over zal gaan. Helaas worden de symptomen vanaf nu alleen nog maar erger als je niet ingrijpt.

Het verloop van hielspoor 

Na verloop van tijd ga je steeds vaker last krijgen van felle hielpijn. Tijdens een wandeling of bij het hardlopen merk je dat de pijn de kop op steekt aan het begin van de wandeling maar dan toch ook weer verdwijnt als je een tijdje aan het lopen bent. Eigenlijk is dit dezelfde valkuil als bij de eerste symptomen van hielspoor: je denkt dat het wel mee zal vallen. Er is echter een verschil: zodra je gaat zitten, wordt de voet stijf en komt de pijn terug.

Symptomen hielspoor na een langere periode

We kunnen het niet genoeg benadrukken: hoe eerder je naar je lichaam luistert, hoe beter.

Ben je blijven doorlopen ondanks de pijn, dan kom je tenslotte in de fase terecht dat je misschien doorlopend pijn hebt aan je voet. Je kunt niet goed meer op je hak staan omdat het te pijnlijk is. Je kunt vocht gaan vasthouden onder de hiel en je hebt een branderig gevoel aan je voet. Je kunt vaker last hebben van een slapende voet en tijdens het autorijden is de pijn heel erg heftig.

Je hoeft overigens niet van al deze hielspoor symptomen last te hebben; het verloop is bij iedereen anders. Herken je echter meerdere symptomen én het hierboven omschreven verloop? Lees dan snel verder over de behandeling van hielspoor.

Herken je niet veel klachten maar heb je wél pijn aan je hiel? Dan is het toch goed om te onderzoeken of je last hebt van overpronatie. Overpronatie is de oorzaak van veel voetklachten en is goed te behandelen met de hielspoor inlegzolen.

Hielspoortips van Moniek

Moniek van Footlogics
Gediplomeerd Voetkundig Adviseur

Vragen of advies over hielspoor en voetproblemen?

Ik ben Moniek van Footlogics. Heb je een vraag over hielspoor of andere voetklachten? Ik adviseer je met plezier.