Hielspoor Tapen

verlicht de pijn en ondersteunt

Je hebt het vast wel eens gezien bij sporters; die gekleurde stroken tape over de schouders, knieen, kuiten. Maar wat is hielspoor tapen eigenlijk en hoe werkt het precies? Op deze pagina vertellen we je alles over taping en hoe hielspoor tapen kan worden gebruikt om hielspoor en peesplaatontsteking te kunnen verlichten.

De oorsprong van tapen

Medical taping is in de jaren 70 ontwikkeld door de Japanse chiropractor Kenzo Kade. Kenzo was op zoek naar een oplossing om spieren en gewrichten te ontlasten zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

De originele tape was gemaakt van katoen en heette toen Kinesio Tex Tape. In de jaren daarna werd de tape verder ontwikkeld en verbeterd. Inmiddels zijn er heel veel verschillende soorten tape voor uiteenlopende fysieke klachten.

Sports tape en Medical (cure) tape – Het verschil

Er zijn twee verschillende soorten tape: het elastische Medical / Kinesio tape en de klassieke niet-rekbare sporttape. Beiden worden gebruikt om pijn, druk en rek te verminderen en ondersteuning te bieden aan spieren en gewrichten.

Niet-elastisch Sports tape wordt meestal gebruikt om ondersteuning en stabiliteit te bieden.

Elastisch medical tape is gemaakt van elastisch katoen met een hypoallergene, acryl kleeflaag en is ongeveer zo dik en elastisch als de menselijke huid. Medical tape ondersteunt en is pijnverlichtend. Deze tape kun je met de juiste instructies in sommige gevallen zelf aanbrengen. Laat sporttape altijd door een (fysio)therapeut aanleggen.

Beide soorten tapes kunnen bij hielspoor tapen worden gebruikt. Het hangt af van je wensen, behoeften en je specifieke klachten welke tape voor jou het meest geschikt is. Laat je altijd door een specialist als fysiotherapeut adviseren.

Hielspoor tapen kan op verschillende manier

Hielspoor tapen – Hoe werkt het?

Bij hielspoor tapen met elastische medical tape wordt de opperhuid een klein stukje opgetild wat de doorbloeding en lympatische stroom kan bevorderen. Druk, spanning en pijn worden zo verlicht waardoor de peesplaat de gelegenheid krijgt om rustig te herstellen.

Medical tape is er in verschillende kleuren. De werking van de tapes is hetzelfde, het is maar wat je zelf mooi vindt 🙂

Kies je voor de klassieke Sports tape dan wordt je voet zo ingetaped dat de peesplaat niet al te ver kan oprekken. Zo voorkom je dat de aanhechting van de peesplaat aan de hiel teveel belast wordt.

Het is te lastig om Sportstape zelf aan te leggen. Gebruik je deze tape verkeerd dan kan het je hielspoor/ peesplaatontsteking juist verergeren. Draag Sportstape ook niet langdurig en permanent, dat kan de huid op den duur beschadigen of irriteren.

Hielspoor tape aanbrengen

De tape wordt aangebracht op een schone, droge en vetvrije huid. Gebruik dus bijvoorbeeld geen bodylotion na het douchen als je tape gaat aanbrengen.

Hielspoor tapen met Medical tape

plak een aantal strips (meestal 4) van ongeveer 5 cm breed en zo’n 25 cm lang met enige rek kruiselings over het hielbeen en de peesplaat.  

Als de tape is aangebracht wacht dan zeker 2 uur met sporten, zwemmen of douchen. Tape van goede kwaliteit blijft dan zeker tot 7 dagen zitten en je kunt er gewoon mee douchen.

TIP: draag s’ nachts een (wollen) sok omdat de tape door wrijving kan losraken. Je kunt de tape na een paar dagen eenvoudig en rustig zelf verwijderen

Hielspoor tapen

Sports of klassiek tapen

De specialist brengt hierbij lange stroken aan in de lengterichting van je voet. Dwarse stroken zorgen ervoor dat de tape goed op zijn plek blijft zitten en niet verschuift.

We hebben een goeie (engelstalig) video gevonden voor je waarin duidelijk wordt voorgedaan hoe klassiek of sports tapen bij hielspoor in zijn werk gaat. Je vindt de video hier..

Werkt het? Voordelen van hielspoor tapen

  • Ondersteuning van de spieren en gewrichten
  • Bevordert doorbloeding en lympatische stroom
  • Pijnverlichtend
  • Behandeling waarbij je bewegingsvrijheid niet wordt beperkt
  • Zintuigelijke feedback (sensory feedback) naar de hersenen. Omdat de tape een net andere structuur heeft als je huid kan dat een stimulans voor de hersenen zijn om spieren extra te activeren en maakt het je bewust van je lichaam en bewegingen

Hielspoor tapen – Hier moet je op letten

  • Bij onjuist gebruik kan de tape loslaten
  • Sommige mensen (met een gevoelige huid) kunnen allergisch reageren op de tape
  • Tapen biedt een tijdelijke verlichting en is geen permanente oplossing.
  • Tapen is net als andere hielspoorbehandelingen niet voor iedereen effectief

De werking van hielspoortapen is niet wetenschappelijk bewezen en waarom het werkt is niet altijd helemaal duidelijk maar veel mensen kunnen er zeker baat bij te hebben.

Combineer hielspoortapen met speciale hielspoorzooltjes en hielspoor oefeningen

Hielspoortips van Moniek

Moniek van Footlogics
Gediplomeerd Voetkundig Adviseur

Vragen of advies over hielspoor en voetproblemen?

Ik ben Moniek van Footlogics. Heb je een vraag over hielspoor of andere voetklachten? Ik adviseer je met plezier.