Wat te doen tegen hielpijn

Hielpijn, wat is dat eigenlijk?

Hielpijn is een veel gehoorde klacht. Heb jij er nooit last van? Dan heb je er waarschijnlijk ook nooit bij stilgestaan hoe pijnlijk het is. Totdat je voor het eerst hielpijn krijgt en op zoek gaat naar de oplossing: wat te doen tegen hielpijn?

Pijn in hiel: wat is de oorzaak?

Voordat je meteen op zoek gaat naar de oplossing, is het goed om eerst uit te zoeken hoe je aan de pijn in hiel komt. Als je vaak hoofdpijn hebt en steeds paracetamol moet slikken, vraag je je toch ook af waar die hoofdpijn vandaan komt. Bij pijn in hiel is dat niet anders: als je de oorzaak kent, kun je die wellicht wegnemen.

Pijn aan hiel door overbelasting

Negen van de tien keer ontstaat pijn aan hiel door overbelasting. Het is dan niet eens de hiel zelf die overbelast raakt, maar de dikke pees die onder de voet doorloopt waar te veel trekkracht op komt te staan. Met name op de plaats waar die pees is aangehecht aan het hielbot. In dat geval kan door de irritatie een stukje verkalking ontstaan op die plaats. In dat geval noemen we het hielspoor.

Hielpijn kan ontstaan door:

  • Overgewicht
  • Zwangerschap
  • Hardlopen op versleten schoenen of schoenen
  • Langdurig stilstaan op harde ondergrond
  • Vaak op hoge hakken lopen
  • Als je verkorte en/ of stijve kuitspieren hebt
  • Doorgezakte voeten

Pijn hiel door doorgezakte voeten

Als we het hebben over doorgezakte voeten, hebben we het over overpronatie’. De enkels zakken een beetje naar binnen en dat heeft weer effect op het voetgewelf (de holte onder de voet). Als het gewelf naar binnen zakt en niet door een goede steunzool wordt gecorrigeerd, ontstaat pijn in de hiel bij lopen.

Pijn onderkant voet of hiel

Bij hielpijn heb je last aan de hiel en vaak ook aan de onderkant van de voet. Vooral als je langere tijd hebt stilgezeten, bijvoorbeeld na een autorit. Of als je ’s morgens wakker wordt, dan is de pijn het ergste. Felle gemene steken. Maar als je een beetje in beweging bent geweest, gaat de pijn onderkant van de voet of
hiel weer over. Helaas is dat maar van korte duur als de hielpijn daadwerkelijk hielspoor blijkt te zijn.

Pijn aan hiel achterkant

Pijn aan de achterkant van de hiel kan op hielspoor of peesplaatontsteking duiden. Meestal ervaar je ook stijfheid aan de voet.

Verschijnselen hielpijn achterkant

  • Pijn in de ochtend bij het opstaan
  • Stekende, brandende, zeurende pijn
  • Stijfheid en / of een beurs gevoel onder de hiel
  • Pijn bij het (langdurig) lopen of staan

Pijn zijkant hiel

Hoewel je vaker hoort van pijn onder de hak en aan de achterkant van de hiel, kun je ook pijn hebben aan de zijkant van de hiel. Dan is de kans groot dat het gaat om de aanhechting van de peroneus pees aan het uitstekende bot van het buitenste middenvoetsbeentje. Ook kan pijn aan de zijkant hiel worden veroorzaakt door slappe buitenste enkelbanden en dat geeft enkelinstabiliteit. In dat geval zul je sneller je enkel verzwikken.

Prikkelende pijn in hiel

Ook als je vooral prikkelende pijn in je hiel voelt, zijn geïrriteerde pezen meestal de oorzaak van de pijn. Vaker horen we mensen over ‘stekende’ pijn. Prikkelende pijn kan ook duiden op slechte doorbloeding of een beknelde zenuw. Onder de hiel door loopt de zenuw van Baxter van de binnenkant van de hiel naar de buitenkant. De zenuw van Baxter, stuurt de spier aan die de kleine teen naar buiten kan laten bewegen. Als deze zenuw afgekneld wordt, kan onder andere prikkelende pijn in de hiel ontstaan.

Wat te doen bij hielpijn?

Het slechtste advies dat je kunt krijgen bij hielpijn is: negeren en gewoon doorlopen. Neem elke vorm van hielpijn serieus want het is niet normaal om pijn in je hiel te hebben. Probeer te achterhalen waar jouw hielpijn door wordt veroorzaakt en kijk of je de oorzaak kunt wegnemen. Dus je hardloopschema aanpassen, minder staand werken of oefeningen doen om je kuitspieren op te
rekken.

Maar wat te doen aan hielpijn op dit moment? En om (ergere) hielpijn te voorkomen? Op de eerste plaats: luister naar je lichaam, pijn is een signaal om het rustiger aan te doen. Op de tweede plaats: zoek steunzolen die bij jouw activiteiten passen. Goede steunzolen ondersteunen de voetboog, zorgen dat je lichaamsgewicht wordt gedragen door en verdeeld over de hele voet. Je moet misschien even wennen aan het dragen van dergelijke steunzolen, maar je zal zien dat je een natuurlijk looppatroon ontwikkeld omdat de zooltjes je voeten corrigeren.

Een natuurlijk looppatroon voorkomt overbelasting en voorkomt pijn aan de hiel.

Gebruik deze handige steunzolenkiezer om de zooltjes te vinden die jou van je hielpijn afhelpen.

Bij hielpijn adviseren wij onze Footlogics Comfort, luxe lederen Comfort PLUS en voor smalle schoenen Footlogics Casual

Hielspoortips.nl
Hielspoortips van Moniek

Moniek van Footlogics
Gediplomeerd Voetkundig Adviseur

Vragen of advies over hielspoor en voetproblemen?

Ik ben Moniek van Footlogics. Heb je een vraag over hielspoor of andere voetklachten? Ik adviseer je met plezier.