Biopunctuur bij hielspoor

hielspoor natuurlijk behandelen

Biopunctuur is een behandelwijze waarbij een cocktail van biologische producten op een bepaalde plaats – onderhuids of in de spieren – wordt ingespoten. Biopunctuur kan worden toegepast bij hielspoor.

Hoewel biopunctuur al een tijdje wordt gebruikt, is het een relatief onbekende in hielspoor-land. Zoals bij veel andere alternatieve behandelmethoden, zijn er ook bij biopunctuur tegenstanders die sceptisch zijn over de werking ervan.

We leggen uit wat biopunctuur is en wat het doet. Daarna mag je zelf je mening vormen.

Cocktail van biologische producten

Bij biopunctuur wordt een cocktail van verdunde biologische producten ingespoten. Het gaat veelal om een combinatie van bijvoorbeeld arnica, calendula, chamomilla en kamille bij spierpijn.
In de sportwereld wordt veel gebruik gemaakt van Traumeel tegen ontstekingen. En mensen met artrose worden behandeld met Zeel.

Deze cocktails worden ingekocht in ampullen waarin de oplossing van deze stoffen in zeer lage (maar nog wel werkzame) dosis zijn opgenomen. De ampullen die hier worden gebruikt, komen uit Duistland. Daar worden ze al ruim vijftig jaar geproduceerd en ze voldoen aan strenge kwaliteitsnormen.

Valt biopunctuur onder homeopathie?

Goede vraag en het klinkt logisch. Toch valt biopunctuur niet onder homeopathie. De gebruikte verdunningen in biopunctuur ampullen, zoals Traumeel, werken via het immuunsysteem. Een hele lage dosis zet het immuunsysteem in werking zodat het lichaam zelf aan de ‘grote schoonmaak’ begint. Het is feitelijk te vergelijken met de werking van een vaccin. Biopunctuur mag uitsluitend toegepast worden door een arts die hiervoor is opgeleid.

Geen geneesmiddel maar behandelmethode

Helaas zijn er voor bepaalde klachten geen geneesmiddelen. Ook binnen de reguliere geneeswijze is niet alles op te lossen met een pil of prik. Hielspoor kan bijvoorbeeld wel behandeld worden met een corticosteroïden injectie. Maar deze werkt vooral pijn-onderdrukkend en geneest niet.
Biopunctuur doet geen van beide. Het neemt de pijn niet ineens weg en het middel geneest niet rechtstreeks. Wat doet het wel? De kleine dosis die wordt toegediend, is genoeg om de natuurlijke geneesmechanismen van het lichaam te stimuleren. De spiervezels ontspannen en de bloedcirculatie verbetert. Als er sprake is van een ontsteking, worden de bacteriën niet gedood, zoals bij antibiotica of een ontstekingsremmer, maar langzaam ‘opgeruimd’ door het lichaam.
Biopunctuur geeft als het ware het eerste zetje, het lichaam doet de rest. Het is geen wondermiddel en het lichaam heeft dan ook de tijd nodig om aan de slag te gaan.

Biopunctuur vooral geschikt bij sportletsel

Er is een uitzondering: bij acuut (sport)letsel kan de werking wel heel snel optreden, mits onmiddellijk toegepast. Denk hierbij aan peesontsteking, spierscheuren en tennisarm. Omdat Traumeel niet op de verboden lijst staat, wordt het veel bij de behandeling van geblesseerde topsporters gebruikt.

Ook bij allergieën en chronische ontstekingen zoals astma, hooikoorts, blaasontsteking of bronchitis) kan biopunctuur worden toegepast.

Werkt het wel of werkt het niet?

Het nadeel van alternatieve behandelmethodes is, dat we geen bewijs hebben dat het werkt. Dat wil zeggen: er zijn geen officiële onderzoeksrapporten waarin de werking wetenschappelijk is aangetoond. In het geval van biopunctuur moeten we het dan ook vooral hebben van verhalen van mensen die hiermee geholpen zijn. Sceptici trekken hun enthousiasme uiteraard in twijfel. Want het zou ook een spontane genezing kunnen zijn geweest of het placebo-effect.

Helaas hebben mensen die langdurig last hebben van hielspoor vaak al van alles geprobeerd. Zij zullen dan ook onder het mom ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ biopunctuur proberen. Als ze maar van hun pijn afkomen!

Biopunctuur: gebruik je verstand

Wij hebben zelf geen ervaring met biopunctuur maar we krijgen de indruk dat het – mits vakkundig gebruikt – voor sommige mensen een probaat middel kan zijn als behandeling van hielspoor. Een waarschuwing vinden wij wel op zijn plaats. Biopunctuur gaat niet samen met bepaalde ziektes en kan deze zéker niet genezen:

 • Metastase
 • Dementie
 • Overgewicht
 • Te hoge of te lage bloeddruk
 • Vallende ziekte
 • Psychoses
 • Parkinson
 • Osteoporose
 • Hartinfarct
 • Suikerziekte
 • Tuberculose
 • AIDS
 • Kwaadaardige tumoren
 • Depressie
 • Aangeboren afwijkingen
 • Melanoom
 • Hersenvliesontsteking
 • Ziektes met onherstelbare schade zoals bij levercirrose of longemfyseem

Ons advies is dan ook: gebruik je gezond verstand. Kijk eerst of je de oorzaak van je hielspoor kunt opsporen. Bekijk de zolen van je schoenen, slijten deze onregelmatig af? Als je blootvoets loopt, zakken je voeten dan een beetje naar binnen? Draag je over het algemeen schoenen die een goede ondersteuning bieden?

Wij helpen je graag een oplossing te vinden om van je hielspoor af te komen. Probeer onze hielspoorzolen: gegarandeerd veilig én: Niet tevreden? Geld terug!

Hielspoortips van Moniek

Moniek van Footlogics
Gediplomeerd Voetkundig Adviseur

Vragen of advies over hielspoor en voetproblemen?

Ik ben Moniek van Footlogics. Heb je een vraag over hielspoor of andere voetklachten? Ik adviseer je met plezier.