Osteopathie tegen hielspoor

van hielspoor afhelpen

Wat is hielspoor?

Voordat we uitleg geven over osteopathie, eerst maar eens uitleggen wat hielspoor is. Hielspoor is te herkennen aan felle pijn onder je hak, vooral ’s morgens als je net uit bed bent of als je lange tijd stil hebt gezeten. De belangrijkste oorzaak van hielspoor is overpronatie. Dat is het naar binnen kantelen van de enkels. Overpronatie zorgt voor overbelasting van de peesplaat, de brede pees die onder je voet loopt van het hielbot naar de voorvoet. Als deze peesplaat overbelast wordt door bijvoorbeeld teveel hardlopen, springen en lopen, zorgt dit voor spanning op de aanhechting aan de binnenkant van het hielbot.

Op die plek kan verkalking ontstaan (‘aansporen’). Dat ziet eruit als een klein stukje uitstekend bot.

Wat is osteopathie?

Je staat er niet altijd bij stil, dat alles in je lichaam voortdurend in vloeiende ritmes in beweging is. Niet alleen je spieren, pezen en gewrichten, maar ook je bloedvaten, ingewanden en botten. Zelfs je lichaamscellen. Osteopathie houdt zich bezig met die bewegingen zodat je lijf goed en zonder problemen kan werken. Als de ritmes van die bewegingen gehinderd worden kan het zijn dat je elders in je lichaam klachten krijgt. Rugpijn, hoofdpijn, hielspoor.

Hoe werkt osteopathie?

De osteopaat kijkt bij zijn behandelingen veel verder dan alleen de pijnlijke plek. Je hele lichaam doet mee. Je organen, botten, gewrichten en je lymfestelsel. Pijn in je schouder kan namelijk te maken hebben met een ritmeverstoring in je buik. Dit heet een holistische benadering.

Osteopathie gaat ervan uit dat het lichaam zich van heel veel klachten zelf kan genezen. Met  manuele technieken (handgrepen) geeft de osteopaat lichte prikkels aan je lichaam om de blokkade op te heffen en het zelf herstellend vermogen van je lichaam in werking te zetten.

Hoe kan osteopathie mij van hielspoor afhelpen?

Als je met hielspoor bij een reguliere arts komt zal hij zich ook op deze plek concentreren. Logisch, want bij hielspoor doet je hiel pijn, denk je misschien. Maar als je met hielspoor bij de osteopaat komt, dan is zijn behandeling gericht op de prostaat, baarmoeder, blaas en het buikvlies. Deze organen zijn nauw verbonden met je hielen en het peesplaatweefsel.

Osteopathie behandelt niet alleen klachten die met het bewegingsapparaat te maken hebben maar ook klachten aan het zenuwstelsel en organen maar behandelt geen ziektes.

Het verschil tussen een osteopaat, een manueel therapeut en een fysiotherapeut

Een fysiotherapeut werkt met zijn handen én met apparaten en/of toestellen. De fysio geeft vaak ook bewegingstherapie en oefeningen die je thuis kunt doen om spieren sterker te maken. Veel fysiotherapeuten zijn ook bekend met manuele therapie zoals massage en manipulatie van gewrichten.

Een manueel therapeut behandelt uitsluitend met zijn handen. Vaak is hij gespecialiseerd in een bepaald gebied van het bewegingsapparaat. Bijvoorbeeld de schoudergordel, de rug of de knieën.

Een osteopaat behandelt het hele bewegingsapparaat, het zenuwstelsel én het orgaanstelsel. Manuale therapie is hiervan een onderdeel. Door middel van specifieke technieken probeert de osteopaat de beweeglijkheid en de doorbloeding van organen te verbeteren om de klachten te verhelpen. Om hielspoor te behandelen kan een osteopaat bijvoorbeeld een speciale massagetechniek toepassen op de plaats van de blaas. Deze techniek is niet pijnlijk en niet gevaarlijk.

Bij zowel fysio- en manuele therapie als bij osteopathie, kan de pijn na de behandeling eerst verergeren. Niets om je zorgen over te maken; het hoort bij het genezingsproces. Bovendien zijn er inmiddels genoeg studies die aantonen dat osteopathie een veilige behandelmethode is.

Een keuze maken

Helaas zijn veel mensen met hielspoor enige tijd zoekende voordat ze een oplossing hebben gevonden voor hun hielspoor. Dé oplossing bestaat dan ook niet. Wat voor de een werkt, doet bij een ander niets.

Dus heb je al fysiotherapie geprobeerd maar levert het niet voldoende op? Dan is het goed mogelijk dat je wél baat hebt bij osteopathie. Het is dus een beetje trial and error. Wij adviseren in elk geval om een behandelaar te zoeken die gespecialiseerd is in hielspoor of hier eerder goede resultaten mee heeft behaald. Het is niet gek om een paar verschillende therapeuten te bellen, voordat je een afspraak maakt.

Wat je in elk geval zelf kunt doen

Om te zorgen dat je klachten niet verergeren, is het goed om in elk geval goede schoenen te dragen met daarin speciale inlegzolen.

Footlogics heeft inlegzooltjes in haar assortiment die ondersteunen bij hielspoor. De zooltjes bieden support in de voetboog waardoor de voeten weer in hun natuurlijke looppatroon komen en volledig kunnen afrollen. Je voorkomt daarmee druk (en pijn) op de verkeerde plekken en je houding wordt gecorrigeerd.

Ben jij onder behandeling (geweest) bij een osteopaat voor hielspoor? Dan zijn wij heel benieuwd naar jouw ervaring! Delen kan op ons forum of onze hielspoortips Facebookpagina

Je vindt onze hielspoorzooltjes hier

Hielspoortips van Moniek

Moniek van Footlogics
Gediplomeerd Voetkundig Adviseur

Vragen of advies over hielspoor en voetproblemen?

Ik ben Moniek van Footlogics. Heb je een vraag over hielspoor of andere voetklachten? Ik adviseer je met plezier.