Vaak worden de termen hak en hiel door elkaar gebruikt. Ten onrechte, want met de hiel wordt de achterzijde van de voet bedoeld en met de hak de onderzijde van het achterste deel van de voet. Pijn in hak en pijn in de hiel lijken erg op elkaar. Heb je pijn in je hak? Lees dan verder om te onderzoeken wat het kan zijn.
Pijn achterkant hak
De achterkant van de hak gaat in feit over in de hiel. Er is geen harde grens aan te geven en wellicht geeft de pijn achterkant hak uitstraling naar de hiel. Pijn achterkant hak en pijn aan de hiel zijn vaak het gevolg van peesplaatontsteking of hielspoor. Omdat de behandeling hetzelfde is, hoeven we daar nu geen onderscheid in te maken.
Pijn onder voet hak
De hak vangt gedurende de dag veel ‘klappen’ op tijdens het lopen. Je voet landt als het ware bij elke stap op de hak, waarna de voet afrolt en zich afzet met de voorvoet. De hak vangt daarmee ook veel schokken op en een deel van je lichaamsgewicht. Heb je eenmaal pijn onder de voet bij de hak, dan is de kans groot dat je anders gaat bewegen, om de pijn te vermijden. Merk je dat dit bij jou het geval is? Dan is het hoogste tijd om te onderzoeken hoe je aan de pijn onder de voet bij de hak komt.
Pijn aan hak door intensief sporten
Vooral sporters hebben vaker last van pijn aan de hak door overbelasting. Springen, sprinten, afzetten en snelle bewegingen, zorgen ervoor dat de voeten veel te verduren hebben. Overpronatie (doorgezakte voeten) ligt aan de basis van veel sportblessures. Je hoeft daardoor niet eens pijn aan je hak te krijgen; ook elders in je lichaam kunnen blessures optreden als gevolg van overpronatie. Bijvoorbeeld pijn in je onderrug of pijn in je scheenbenen.
Heb je pijn aan hak en sport je regelmatig? Zorg dan dat de basis goed is en kies voor stevige sportschoenen en speciale sport inlegzolen. Tijdens het sporten hebben je voeten andere ondersteuning nodig dan normaal. Sportinlegzolen ondersteunen de voeten extra in de holte van de voet en onder de middenvoetsbeentjes. Bovendien corrigeren ze bij overpronatie waardoor de druk op de enkels wordt verlicht.
Pijn in hak bij lopen en wandelen
Veel mensen rekenen wandelen niet onder sporten. Pijn in hak bij lopen of wandelen, hoe kan dat nou? Tja. Het kan er zo ontspannen uitzien en ook zo voelen als je aan het wandelen bent. Maar je kunt wel degelijk pijn in de hak bij lopen krijgen als je geen natuurlijk looppatroon hebt.
Bij een gezond looppatroon zet je de voet goed recht en naar voren. Wikkel de voet af van de hiel, buitenkant voet naar de grote teen. Met de grote teen zet je je af naar voren. Je zet daarbij je hak beheerst en zachtjes neer. Dus niet stampen of schokkerig en schop je voet niet naar voren.
Probeer maar eens te lopen terwijl je zo min mogelijk lawaai maakt. Dan heb je een mooi looppatroon te pakken. Heb je toch pijn in je hak bij het lopen? Controleer dan je (wandel)schoenen. Geven ze nog voldoende ondersteuning bij de enkels, aan de zijkanten van de voeten? Vaak is het inlegzooltje dat standaard in schoenen is meegeleverd, ook heel standaard. Dat betekent dat je er niet te veel ondersteuning van moet verwachten. Zijn de schoenen verder nog in orde? Koop dan inlegzolen die je in de schoenen legt.
Steunzolen kunnen ervoor zorgen dat je voeten voldoende worden ondersteund, zodat deze in een natuurlijke stand blijven staan – ook tijdens de afwikkeling van de voet. Met name de voetboog en hiel zijn stevig ondersteund, waardoor de kans op naar binnen gekeerde enkels en doorgezakte voeten zeer klein is.
Naast ondersteuning, zorgen steunzolen ervoor dat de druk op de voeten goed wordt verdeeld. De kans op blessures, vermoeidheid en wrijving is daardoor een stuk kleiner.
Pijn onder de hak kan op hielspoor duiden
We gaven het al eerder aan: pijn onder de hak of onder de hiel is vaak het gevolg van hielspoor. Hielspoor is een aandoening die pijn geeft onder de hak en aan de hiel. Vanaf de hiel loopt een peesblad onder de voet door richting de tenen. Het vlies rond de aanhechting van het peesblad kan ter hoogte van de hiel ontstoken raken door een overbelasting. Door overbelasting komt er zo veel druk op het peesblad te staan, dat het vlies bij de aanhechting ontstoken raakt. De ontsteking wordt vaak gevolgd door doornvormige kalkvorming op de plaats van de aanhechting van de pees aan het hielbeen.
Ook bij hielspoor adviseren wij inlegzolen die de voeten voldoende ondersteunen en het lichaamsgewicht goed over de voeten verdelen.
Oefening bij pijn aan hak
Heb je pijn aan je hak? Zorg dan dat je je voeten ontziet. Sporten en wandelen doe je op een laag pitje. Pijn is ho.
Controleer je schoeisel en investeer in goede steunzolen. Die hoeven helemaal niet duur te zijn en bovendien kun je één paar in meerdere schoenen dragen zodat je altijd goed loopt.
Kijk ook eens naar deze video, een oefening bij pijn aan hak: rollen met de bal.
- Rol met blote voet over een tennis- of golfbal.
- Rustig van het puntje van de tenen, naar de onderkant van de hak.
- Rol de buitenranden.
- Rol zachtjes over het midden van de voet.
Als je pijn aan je hak hebt, kun je ook rollen met een fles onder je voet. Vul een PET-fles met lauwwarm water en rol er met je voet overheen. Heerlijk ter ontspanning van de spieren en het verbetert de doorbloeding. Daarmee wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam geactiveerd.
Hopelijk behoort de pijn aan je hak dankzij deze tips, snel tot de verleden tijd!
Bij pijn aan je hak adviseren wij Footlogics Comfort, luxe lederen Comfort PLUS en in smalle of smal toelopende schoenen en laarsjes Footlogics 3/4 Casual. Ik adviseer je met plezier!