Hielspoor Operatie

door orthopedisch chirurg

Hielspoor operatie

Blijf je pijn houden en heb je alles al geprobeerd? Dan blijven er eigenlijk maar twee opties over: shockwave therapie of een hielspoor operatie. Een hielspoor operatie is behoorlijk ingrijpend. Hier lees je wat er tijdens een operatie gebeurt.

Een orthopedisch chirurg is verantwoordelijk voor de operatie en kiest welke operatie past bij jouw situatie.

Endoscopisch plantaire fasciotomie (operatie bij hielspoor)

Bij een endoscopisch plantaire fasciotomie worden bij de hiel kleine sneetjes gemaakt en een cameraatje ingebracht. Met een mesje wordt de peesplaat losgemaakt van het hielbot waardoor er minder spanning op de peesplaat komt te staan. Herstel na de operatie duurt minimaal 3 maanden.

Het grootste nadeel van deze operatie is dat je grote kans hebt dat je voeten de eerste periode gaan doorzakken. Dan krijg je last van overpronatie. Overleg daarom of het verstandig is om je hielspoor inlegzolen te blijven dragen ter ondersteuning van het voetgewelf.

Operatief verwijderen van de verkalking

Hierbij wordt een incisie gemaakt aan de binnenkant van de hiel. Ook nu wordt meestal de peesplaat losgemaakt van het hielbot. Daarna wordt het verkalkte deel weggehaald en eventuele beknelde zenuwen losgemaakt.

Nadeel van deze operatie is dat de peesaanhechting beschadigd zal worden omdat deze met de verkalking is vergroeid. Deze operatie brengt veel risico met zich mee op beschadiging van omliggend weefsel. De revalidatie duurt dan ook veel langer dan bij endoscopisch plantaire fasciotomie.

In beide gevallen is de revalidatieperiode zeer belangrijk om de kans op complicaties te verkleinen. Rust, goed schoeisel en fysiotherapie helpen hierbij.

GASTROC SLIDE

Als je hielspoor veroorzaakt wordt door een te strakke kuitspier dan komt er via de achillespees veel druk op de voorvoet en rek op de peesplaat. Dat kan een heel pijnlijke en geïrriteerde hiel geven.

Meestal kun je dit met rek-en strekoefeningen goed oplossen maar als dat onvoldoende werkt dan kan een operatieve verlenging van de kuitspier, een ‘Gastroc Slide’, de oplossing zijn. Deze behandeling werd al toegepast bij achillespeesontsteking maar wordt nu ook gebruikt om hielspoor te behandelen. De volledige naam van deze behandelmethode is met een mooi woord ‘Gastrocnemius Recessie’.

Na een geslaagde operatie en herstel kan je voet weer beter bewegen, natuurlijk en soepel afwikkelen en is de voorvoet weer ontlast.

Gastroc Slide: er zijn 2 manieren

Het verlengen van de kuitspier kan op twee manier: een incisie boven de enkel of in de knieholte. Een verlenging in de knieholte wordt vaak bij sporters toegepast. De verlenging is wel iets minder groot maar dat betekent meteen ook minder krachtverlies. We bespreken hier de verlenging boven de hiel.

Hielspooroperatie Gastroc Slide (verlenging kuitspier) kan op twee manier worden uitgevoerd: boven de enkel of in de knieholte
Incisie boven de enkel of in de knieholte

Hoe werkt de Gastroc Slide?

De lange kuitspier (gastronemicus) wordt boven de hiel ingesneden, zo’n 15 cm. boven het hielbeen. Na de operatie groeit de kuitspier gewoon weer vast aan de achillespees. Zowel de lange kuitspier als achillespees hebben nu iets meer ruimte gekregen en de korte kuitspier is wat verlengd.

Herstellen van een Gastroc Slide

Na de operatie moet je twee weken in loopgips om de pezen en spieren zo min mogelijk te belasten en zoveel mogelijk rust te geven. Daarna slaap je twee maanden met een nachtspalk en krijg je oefeningen om de kuitspier soepel te maken en houden.

Voordelen van een Gastroc Slide

Deze operatie wordt steeds vaker uitgevoerd omdat hij van de hielspooroperaties die we hier bespreken minder risico op beschadiging van omliggend weefsel en zenuwen meebrengt.

Nadelen Gastroc Slide

Het kan wel een jaar duren voor je kuitspier weer echt sterk is. Heel soms is er blijvend krachtverlies en heb je bijvoorbeeld minder kracht om op je tenen te staan. Versterkende oefeningen kunnen dat heel goed opvangen en draag overdag zoveel mogelijk ondersteunende inlegzolen om de hiel en voorvoet te ontlasten.

Al met al is een hielspoor operatie dus echt een laatste redmiddel en wordt deze pas uitgevoerd als al het andere geen baat heeft gehad.

Hielspoortips van Moniek

Moniek van Footlogics
Gediplomeerd Voetkundig Adviseur

Vragen of advies over hielspoor en voetproblemen?

Ik ben Moniek van Footlogics. Heb je een vraag over hielspoor of andere voetklachten? Ik adviseer je met plezier.