Laser is een afkorting voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Vertaald: lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling. Je kent laserlicht wel van fantastische lichtshows bij een popconcerten of van die kleine irritante lampjes waarmee je een paar kilometer ver kan schijnen.
Laserlicht wordt ook ingezet in de geneeskunde. In de meeste gevallen wordt dan gebruik gemaakt van Low Level Laser (LLL). Een laserlicht met een laag vermogen. Een krachtige laser kan namelijk het weefsel van de huid en organen aantasten. LLL is daarom veel veiliger én in veel gevallen bijzonder effectief. In dit blog lees je meer over lasertherapie bij hielspoor.
Hoe werkt laserlicht?
Vergeleken met een gewone lamp, is de lichtbundel van laser een smalle bundel. Waar het licht van een gewone lamp ‘uitwaaiert’, zie je dat de straal van een laser gebundeld blijft in één geconcentreerde straal. Het licht wordt door middel van spiegels en prisma’s als een dunne straal uitgezonden. Dit licht is volledig monochromatisch. Dat wil zeggen dat het licht uit slechts één kleur bestaat. In tegenstelling tot gewoon licht dat een heel kleurenprisma bevat.
De ‘uitzending’ van het laserlicht wordt in het centrum van het laserlicht gestimuleerd. De laser is een medium dat voortdurend elektroden uitzendt en weer opvangt. Dit zorgt voor de lichtversterking die wij zien als laserstraal. Deze straal is zeer gericht en constant en kan zo sterk zijn dat het lichaamsweefsel kan binnendringen, zonder veel hitte af te geven.
Heb je vroeger wel eens in de zon, met behulp van een vergrootglas geprobeerd de zonnestraal zo sterk te bundleen dat je daarmee hout kon verschroeien of een vuurtje maken? Deze straling wordt dus heel heet. LLL kan binnendringen, branden en snijden zonder deze hitte.
Hoe werkt lasertherapie bij hielspoor?
Lasertherapie zorgt voor toename van ATP (adenosine-tr-phosfaat) in de lichaamscellen. Deze stof zorgt voor het energietransport in het lichaam en een goede werking van de cellen. Hoe meer ATP in de cel, hoe groter het vermogen om te herstellen. Meer ATP staat dus voor een groter herstellend vermogen van het lichaam.
Daarnaast zorgt lasertherapie voor een betere doorbloeding van de behandelde plek en worden ontstekingsverschijnselen afgeremd. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt ook nog de aanmaak van endorfine gestimuleerd. Endorfine is een lichaamseigen pijnstillende stof die de pijn van een spier, pees of gewricht flink doet afnemen. Lasertherapie geneest dus niet, maar zet het lichaam zelf aan om zijn zelf genezend vermogen aan te spreken.
Wat gebeurt er tijdens een behandeling?
Elke aandoening krijgt een andere hoeveelheid energie. Tijdens de intake zal de therapeut vaststellen of je echt hielspoor hebt en op welke plek de spoorvorming precies zit. Daar stemt hij de juiste hoeveelheid energie (lichtfrequentie) en het aantal behandelingen op af. Dat doet hij heel secuur. Te weinig energie heeft geen effect, te veel kan schadelijk zijn en je klachten verergeren.
Voor de lasertherapie voor hielspoor wordt een stevige rubberen mal van je voet gemaakt. De mal houdt je voet goed op z’n plek tijdens de bestraling. Een behandeling duurt maar een paar minuutjes en moet in een tijdsbestek van twee weken ongeveer zes keer worden herhaald. Van de behandeling zelf voel je niets.
Omdat de straling zo laag is heb je nauwelijks last van bijwerkingen. Je voet kan een beetje gevoelig zijn, daar kan je een pijnstiller voor nemen. Verwen je voeten in deze weken met lekkere warmwaterbadjes. Dat bevordert genezing. Gebruik geen ijspakkingen: dat maakt je bloed dikker waardoor genezing trager verloopt.
Allemaal aan de lasertherapie bij hielspoor?
Lasertherapie bij hielspoor lijkt dus dé oplossing. Je moet alleen wel aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor lasertherapie:
- Je moet minimaal 40 jaar zijn. De cellen bij jonge mensen zijn gevoeliger. De kans op herhaling van de klachten is daardoor groter.
- Je moet korter dan een jaar hielspoor hebben.
- De hielspoor moet zichtbaar zijn op de röntgenfoto.
- Je hebt een verwijzing van je huisarts nodig.
Bovendien wordt lasertherapie niet vergoed en de behandelingen zijn behoorlijk prijzig.
Kom jij niet in aanmerking of past de therapie niet binnen je budget? Dan kun je deze inlegzooltjes proberen. Ze zijn vriendelijk geprijsd, passen in al je gewone schoenen én we hebben er al heel veel mensen met hielspoor mee geholpen!
Heb jij ervaring met lasertherapie? Dan waarderen we het heel erg als je jouw ervaring hieronder