Hielspoorschoenen

Footlogics inlegzolen

Zwaarlijvigheid, veel wandelen, sporten, rennen en springen op een harde ondergrond is een behoorlijke belasting voor je voeten. Daar kun je voetklachten als hielspoor van krijgen. Gelukkig kan je zelf veel doen om hielspoor te voorkomen en te behandelen maar het begint bij een goede basis: hielspoorschoenen. Draag schoenen die stevig zijn in het midden, maar zeker niet te hard. Je moet je voeten aan de voorkant kunnen buigen.

Echte ‘hielspoorschoenen’ bestaan niet, maar er zíjn schoenen die speciaal gemaakt zijn om hielspoor te verlichten en inmiddels kun je kiezen uit verschillende merken en uitvoeringen. Deze schoenen noemen we voor het gemak maar even hielspoorschoenen. Het idee is bij allemaal wél hetzelfde: natuurlijk lopen nabootsen.

Natuurlijk lopen

Onze voeten zijn gemaakt om blootsvoets te lopen op natuurlijke en zachte ondergrond zoals aarde en zand. De voet rolt helemaal af en alle voetspieren worden gebruikt om het lichaam op ongelijke grond in balans te houden. De harde ondergrond en schoenen waar we tegenwoordig op lopen belemmeren een natuurlijke afwikkeling. Er is geen evenwichtige verdeling van het lichaamsgewicht over je hele voet en we gebruiken niet alle voetspieren meer. Dat verstoort je looppatroon. Je voet wordt minder sterk en kan zich niet zo goed afzetten.

Voor je veel geld uitgeeft, laat je goed voorlichten of hielspoorschoenen iets kunnen doen voor je. Het is niet bewezen dat ze ook echt helpen.

We zetten de verschillende schoenen even op een rijtje voor je.

Skechers als hielspoorschoenen

Skechers hebben een dikke, ronde zool die extra dik is onder de hiel. Skecher stelt dat je hiermee het gevoel van ‘lopen op een zachte ondergrond als gras of zand’ nabootst. Je voetspieren hebben het minder zwaar, je bloedsomloop verbetert en je voetspieren worden sterker.

Skechers bestaan uit twee inlegzolen. Onder de zool waar je op loopt ligt nog een zool die zorgt dat je rechtop staat en je voeten in balans zijn. Onder de hiel zit ook nog een ‘hielstukje’ voor ondersteuning en extra schokdemping.

Je lichaam moet wel even wennen aan Skechers. De ronde ‘ wiebelzool’ voelt in het begin onnatuurlijk en je kunt spierpijn krijgen omdat er spieren aan het werk gezet worden die je normaal niet of nauwelijks gebruikt.

Fitflop sandalen

Sandalen zitten natuurlijk heerlijk maar als je last hebt van je hielen kun je er beter niet op lopen. De FitFlop is ook een sandaal maar hij is ontworpen om je voetspieren te versterken en de pijn van hielspoor of peesplaatontsteking te verlichten.

De Fitflop heeft een dikke schokabsorberende zool van verschillende hardheden om je voetspieren te trainen. Het zachte, sponsachtige rubber van gewone sandalen maakt dat je minder goed en snel kunt afzetten als je wandelt. Onder de tenen van Fitflops zit juist een hard stukje zool. Dat zorgt ervoor dat je normaal kan afzetten.

MBT’s

MBT’s zijn de allereerste hielspoorschoenen die speciaal gemaakt zijn om natuurlijk lopen na te bootsen. MBT is de afkorting van Masai Barefoot Technology.

Hoe werkt het?

De zool van MBT’s bestaat uit 2 onderdelen.

  • Masai hielsensor. Dat is een stukje rubber onder de hiel wat zorgt voor een zachte landing van je voeten.
  • De ronde zool daarboven heeft een verhoging en is harder. De voet wikkelt automatisch af over dit ‘heuveltje’ en je voorvoet kan daarna krachtig afzetten.

De overgang van het zachtere hielstukje naar het harde middendeel van de zool zorgt ervoor dat je lichaam moet zoeken naar balans. Dat maakt je spieren sterker en je gaat rechterop staan.

Hielspoorschoenen: Stretchwalkers

Stretchers zijn gebaseerd op de japanse Geta-sandaal. Een houten klepper met aan de onderkant in het midden 1 of 2 verticale stukken hout. De kleine spiertjes in je voeten zoeken continue naar balans en juist die vorm stimuleert de afwikkeling van de voet en dwingt je in een natuurlijke rechte houding. Het blokje onder de Xsensible Stretchwalker zorgt ook voor een natuurlijke balans, maar dan gelukkig minder opvallend dan bij de Geta.

Stretchwalkers bestaan uit verschillende lagen.

  • Toplaag van ‘stretchleer’. Deze elastische toplaag toplaag geeft mee met lopen wat gevoel van ‘bewegingsvrijheid’ geeft.
  • Binnenzool van verend schuim. Net als het stretchleer is dit meer voor het gevoel van comfort dan dat het echt iets doet
  • De dikke ronde buitenzool loopt is in het midden iets harder dan aan de voor- en achterkant. Net als de MBT bevordert dat de afwikkeling van je voeten

Wolky

Wolkies zijn oorspronkelijk niet gemaakt als ‘hielspoorschoen’. Ik noem hem toch omdat mensen met hielspoor baat kunnen hebben bij deze schoenen. Een comfortabele voetbed waar over nagedacht is, dat waren we vroeger helemaal niet gewend. Dus toen de eerste Wolky sandaal met ingebouwd voetbed op de markt kwam was dit iets heel nieuws.

De bedenker van de Wolky had bij zijn ontwerp gelijke verdeling van het lichaamsgewicht, draagcomfort en natuurlijke afwikkeling voorop staan. Hij gebruikt daarbij twee materialen: een voetbed van kurk en een toplaag van ‘geheugenschuim’. Kurk ademt en veert. Geheugenschuim past zich helemaal naar de voet. Dat geeft een stabiel en comfortable gevoel.

Wat kunnen Footlogics voor je doen?

Footlogics inlegzolen kunnen hielspoor voorkomen en je van de pijn afhelpen zodat je weer gewoon kunt lopen, staan en rennen.

Hielspoortips van Moniek

Moniek van Footlogics
Gediplomeerd Voetkundig Adviseur

Vragen of advies over hielspoor en voetproblemen?

Ik ben Moniek van Footlogics. Heb je een vraag over hielspoor of andere voetklachten? Ik adviseer je met plezier.