Wat is de oorzaak van hielspoor?

de meest voorkomende oorzaken op een rijtje

Wat is de oorzaak van hielspoor?

Van alle voetklachten, staat hielspoor wel op één. In alle jaren dat wij inlegzooltjes verkopen, geven we er veel voorlichting over. Toch krijgen wij nog steeds vaak de vraag: wat is de oorzaak van hielspoor? In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaak van hielspoor.

Het ontstaan van hielspoor

Hoe ontstaat hielspoor eigenlijk? Om die vraag te beantwoorden, moet je eerst weten wat hielspoor nou eigenlijk is. We leggen het kort uit.

Hielspoor ontstaat als er langdurig en vaak te veel spanning staat op de brede pees die onder je voet doorloopt. Die pees loopt vanaf het hielbot tot aan de voorvoet. Overbelasting en overpronatie (naar binnen doorzakken van je enkel) is de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van hielspoor.

Er komt dan te veel spanning te staan bij de aanhechting van het hielbot. Op de plek van de aanhechting kan verkalking op het bot ontstaan. Het is dat stukje uitstekende botverkalking dat hielspoor wordt genoemd.

Overpronatie: één van de belangrijkste oorzaken van hielspoor

Wat zijn de oorzaken van hielspoor?

Zoals hierboven al staat aangegeven, ontstaat hielspoor door overbelasting aan de aanhechting van de pees. Maar wat is de oorzaak van die overbelasting? Als je dat weet, kun je achterhalen wat bij jou wellicht de oorzaken zijn van hielspoor.

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen van overbelasting van de peesplaat. We zetten de meest gehoorde voor je op een rijtje.

  1. Overpronatie. Dat wil zeggen dat je enkels naar binnen draaien en je voeten naar binnen zakken tijdens het lopen.
  2. Als je zwanger bent, maken zwangerschapshormonen het bindweefsel in je hielen zwakker waardoor je voet sneller overbelast raakt.
  3. Hardlopen op versleten schoenen kan een hielspoor oorzaak zijn.  Langdurig stilstaan is niet de oorzaak van hielspoor maar het zal de bestaande klachten wel verergeren.
  4. Vaak op hoge hakken lopen geeft heel veel druk op je voorvoet en daardoor wordt de voetboog nauwelijks ondersteund.
  5. Als je verkorte en stijve kuitspieren hebt, kan dat hielspoor veroorzaken. 
  6. Overgewicht. Dat kan alleen vervelend genoeg zijn maar het kan bijdragen aan overpronatie.

Als je de oorzaak van hielspoor hebt achterhaald

Misschien heb je na het lezen van het lijstje mogelijke oorzaken van hielspoor ontdekt wat bij jou de oorzaak van hielspoor is? Het goede nieuws is, dat je daar dan actie op kunt nemen en bepaalde dingen kunt doen of laten.

Maar ook als je nu de oorzaak van jouw hielspoor weet, wil je natuurlijk van de pijn af!

Hielspoor oorzaak en aanpak

Afhankelijk van wat de oorzaak is, kun je steunzolen dragen die speciaal zijn ontworpen voor hielspoor klachten. In onze shop vind je verschillende steunzolen die geschikt zijn voor hielspoor. Zo zijn er inlegzolen om dagelijks op te lopen, om te wandelen en ook speciale sport inlegzolen.

Gebruik de steunzolenkiezer om de steunzolen uit te kiezen die passen bij de oorzaak van jouw hielspoor en je activiteiten. Wat de hielspoor oorzaak ook is, het is altijd goed om inlegzolen te dragen die je voeten ondersteunen waardoor je een gezond looppatroon krijgt.

Is een psychische oorzaak van hielspoor mogelijk?

Er is geen bewijs dat hielspoor een psychische oorzaak kan hebben. Dat wil niet zeggen dat je het helemaal kunt uitvlakken. Hielspoor kan wel psychosomatisch zijn.

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die niet (voldoende) verklaard kunnen worden door een lichamelijke aandoening. De klachten verergeren door of zijn het gevolg van een psychologisch probleem.

Iedereen weet dat stress zorgt voor extra spierspanning. Iemand die al hielspoor heeft en last heeft van chronische stress, houd op die manier wellicht de hielspoor in stand. Er is dan geen psychische oorzaak van hielspoor maar hielspoor kan daardoor een chronisch karakter krijgen.
In dat geval zie je dat behandeling en steunzolen vaak maar tijdelijk helpen maar dat de klachten toch weer terugkomen.

Daarom is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat een gezonde leefstijl óók een rol spelen bij de behandeling van hielspoor, naast het aanpakken van de oorzaak van hielspoor.

Kies jij ervoor om jouw hielspoor aan te pakken? Kijk dan snel welke inlegzolen jij nodig hebt om van je hielspoor verlost te raken.

Bij hielspoor adviseren wij:

Hielspoortips.nl
Hielspoortips van Moniek

Moniek van Footlogics
Gediplomeerd Voetkundig Adviseur

Vragen of advies over hielspoor en voetproblemen?

Ik ben Moniek van Footlogics. Heb je een vraag over hielspoor of andere voetklachten? Ik adviseer je met plezier.