Heb je alles al geprobeerd om van je hielspoor af te komen en niets hielp? Misschien heb je baat bij een hielspoor injectie of beter gezegd: een corticosteroïde injectie. Het verzacht de pijn en remt de ontsteking.
Corticosteroïden, een moeilijk woord voor een heel nuttig stofje
Corticosteroïde is de medische naam voor ‘stress-of bijnierschorshormoon’. Corticosteroïde zorgt voor de energie die je nodig hebt in stress-situaties en het werkt als ontstekingsremmer.
Kom je voor hielspoor bij de orthopeed, dan behandelt hij de pijnlijke plek niet met corticosteroïde maar met een combinatie van een verdovend middel en de kunstmatige vorm van corticosteroïden: cortison.
Hoe werkt de corticosteroïde injectie?
De injecties zijn behoorlijk pijnlijk en ingrijpend. De orthopeed onderzoekt dus eerst of de pijn die je hebt écht door hielspoor veroorzaakt wordt. Is dat niet het geval dan krijg je meestal geen hielspoor injectie. Heeft de ortopeed vastgesteld dat je hielspoor hebt? Dan brengt hij of zij de naald in en spuit een hoge dosering cortisonen rechtstreeks op de plaats van de ontsteking of in je hiel. Door de verdovende vloeistof voel je na een paar minuutjes al of de injectie op de goede plek is gegeven. Je hebt minder pijn en je kunt je voet soepeler bewegen. Als dat niet zo is geeft de orthopeed niet meteen nog een injectie maar wacht hij het resultaat even af.
Wat kan ik na de behandeling verwachten?
De verdoving is na twee uur uitgewerkt, de pijn komt daarna gewoon terug. Laat je niet ontmoedigen, je moet even twee dagen geduld hebben. Het duurt namelijk even voor cortisonen effect hebben. Pas in de weken na de injectie weken verdwijnt de ergste pijn.
Je hoopt natuurlijk dat de pijn helemaal verdwijnt maar het effect van injecties is voor iedereen anders. Sommige mensen hebben aan één injectie genoeg, bij andere komen de klachten gewoon terug. En helaas is er een aantal dat maar even of helemaal geen baat heeft bij de injectie.
Als je een paar weken minder pijn hebt kun je overwegen om een tweede injectie te nemen. Je krijgt niet meer dan drie of vier injecties omdat het peesweefsel erdoor verzwakt. Vaker kan dus schadelijk zijn en allergische reacties of zelfs diabetes veroorzaken.
Hielspoor injectie gehad? Doe het rustig aan
Een hielspoor injectie heeft niet zoveel bijwerkingen. De verleiding is misschien groot om meteen de draad op te pakken. Rust nemen na de injectie is belangrijk om het gevoelige peesweefsel de kans te geven om te herstellen. Geen zware boodschappentassen sjouwen of intensief gaan sporten. Het weefsel kan beschadigen en je hielspoor juist erger maken.
Het kan zijn dat je de eerste twee dagen na de injectie juist meer pijn krijgt. Neem dan gewoon een paracetamol. Niet teveel natuurlijk, maximaal 3000 mg per dag.
Andere bijwerkingen van hielspoor injecties
• Rood gezicht
• Je hormoonhuishouding kan schommelen waardoor bijvoorbeeld je menstruatie in de war raakt
• Als je diabetes hebt kun je last krijgen van een ontregelde glucosespiegel
• Je huid kan verkleuren of stug worden
Gelukkig zijn deze bijwerkingen tijdelijk.
Laat je voorlichten voordat je een hielspoor injectie neemt
Cortisone injecties genezen niet en je hebt dus kans dat de symptomen terugkomen zodra het effect uitgewerkt is. De injecties zijn daarom vaak onderdeel van hielspoorbehandelingen. Omdat je minder pijn hebt kan het goed zijn dat andere therapieën beter aanslaan.
Na de cortisone injecties is het goed om op ondersteunende inlegzooltjes te blijven lopen om herhaling van je klachten te voorkomen.