Hoe komt het toch dat de Latijnse namen voor aandoeningen klinken als een exotisch toetje of onbewoond eiland? Helaas geldt ook voor fasciitis plantaris dat het geen leuke betekenis heeft. Het betekent ‘peesplaatontsteking’.
Je bent waarschijnlijk op deze website gekomen omdat je pijn in je hiel hebt en misschien zelfs al van hielspoor hebt gehoord. Fasciitis plantaris en hielspoor worden heel vaak door elkaar gehaald omdat de symptomen zo op elkaar lijken. Daarom leggen we je hier het verschil uit.
Wat is fasciitis plantaris?
Onder de voetzool van hielbot tot je tenen, loopt de plantar fascia, ofwel: peesplaat. Als deze peesplaat ontstoken raakt, wordt dit fasciitis (ontstoken bindweefsel) plantaris (peesplaat of peesblad) genoemd.
De peesplaat is erg sterk, dat moet ook wel want er komt veel kracht op deze pees te staan tijdens lopen, rennen en springen. Fasciitis plantaris is een typische overbelastingblessure.
Hoe raakt de plantar fascia overbelast?
Overbelasting ontstaat bijvoorbeeld door:
- Toename lichaamsgewicht
- Vaak langdurig stilstaan
- Veelvuldig rennen en springen
- Verkorte achillespees en verhoogde spierspanning in de kuiten
- Doorgezakte voeten
Tot zover lijkt het inderdaad op hielspoor. Maar fasciitis plantaris is een niet-bacteriële ontsteking, terwijl hielspoor nog een stukje verder gaat. Naast een ontsteking wordt de pijn vooral veroorzaakt door een stukje verkalkt bot (hielspoor) aan de hiel.
Symptomen fasciitis plantaris
Vooral na rust kun je heftige pijn onder de hiel hebben die zich uitbreidt onder de voetzool. Op blote voeten of op sokken lopen, kan erg vervelend aanvoelen. Net als bij hielspoor is de pijn het ergst na een periode van inactiviteit en neemt weer af als je een tijdje in beweging bent.
Behandeling
Allereerst is het belangrijk om de reden van de overbelasting te achterhalen. Vermijd deze prikkel een tijdje zodat de peesplaat zich kan herstellen. Zorg dat het omliggende weefsel en spieren en pezen soepel zijn. Dit kun je doen door rek- en strekoefeningen te doen en de enkel rustig te draaien en te masseren.
Eventueel kun je naar een fysiotherapeut gaan die je een behandeling kan geven met dry needling.
Oefeningen bij fasciitis plantaris (peesplaatontsteking)
Het is altijd goed om ondersteunende oefeningen te doen, ook als de pijn al minder wordt. Hier vind je oefeningen die je gewoon thuis kunt doen.
Bij een fasciitis plantaris is het belangrijk om goed ondersteunend schoeisel te dragen, vooral als je voeten een beetje naar binnen doorzakken. Met speciale inlegzooltjes weet je zeker dat je voeten de juiste ondersteuning krijgen. Bovendien lopen al je schoenen goed dankzij één paar steunzolen die je in al je gewone schoenen kunt dragen.
Ong 6 jaar geleden heb ik hielspoor gehad. Gelukkig ben ik er nu van af. Ik werk in een verpleeghuis ,nu heb ik gelukkig geen last meer ,maar weet dat het verschrikkelijk pijnlijk is. Ik heb toen spuiten in mijn hiel gekregen die mij tot nu toe geholpen hebben. Ik deed veel aan sporten, hardlopen, maar durf dat niet meer te gaan doen. Er waren toen op allebei mijn hielen een uitstulping te zien. Ik zou erg graag weer gaan hardlopen maar weet niet of het verstandig is.
Goedemorgen Addy, dank u wel voor uw bericht,
Als u helemaal nergens meer last van heeft dan kunt u sporten, hardlopen gewoon weer rustig oppakken en op te bouwen. Het is verstandig om goed naar de inlegzool in uw schoenen te kijken. Een goed ondersteunend, dempend en veerkracht zooltje kan nieuwe klachten voorkomen. Een tip is misschien onze Footlogics Sports 🙂 . Als u toch twijfelt of sporten goed is, vraag dan zeker advies aan uw huisarts. Ik wens u alvast veel sportplezier! Vriendelijke groeten, Moniek van Footlogics