Vliegwieltraining of Flywheel training

Toen ik van de vliegwieltraining hoorde, maakt mijn hart een klein sprongetje. Ik ben sowieso altijd heel blij als ik weer over een nieuwe behandelmethode hoor, maar extra blij las ik hoor dat die methode ook wordt ingezet bij het herstel van hielspoor.

Wat is vliegwieltraining?

Vliegwieltraining is van oorsprong een methode die door de NASA en ESA in Zweden is ontwikkeld om astronauten in de ruimte (waar ze in gewichtloze toestand zijn) te kunnen laten trainen. Met gewichten trainen heeft in de ruimte natuurlijk geen enkele zin omdat er geen weerstand is.

Bij vliegwieltraining werk je met een vliegwiel dat draait op een as. Stel je hierbij maar even een grote jojo voor. Het wiel (de jojo) begint te draaien door te trekken aan een lint of touw, die is verbonden aan de as van het wiel. Hierdoor kun je door het samentrekken (concentrisch) van je spieren ervoor zorgen dat je energie opslaat in het wiel (hij begint steeds sneller, te draaien). Wanneer het koord volledig is uitgetrokken, draait het wiel toch nog door waardoor het koord weer terugtrekt.

Dit betekent dus dat je spieren verlengen (excentrisch) en toch de trainingsprikkel krijgen. Je moet immers het draaiende wiel stoppen.

Overload

De retourkracht zorgt ervoor dat je ook bij de teruggaande beweging een optimale weerstand ondervindt. De weerstand die je hierbij ervaart, wordt ook wel overload genoemd. Deze overload heb je nooit als je op de traditionele manier traint met gewichten en kabels.  

Bij trainen met gewichten zijn het altijd de laatste herhalingen die je sterker maken. Je gaat namelijk je spieren zó vermoeien dat ze wel moeten groeien (het ‘overload’ effect). Dat betekent dat je bij vijftien herhalingen pas echt groeit na de twaalfde herhaling. Het voordeel van vliegwieltraining is dat je vanaf de eerste beweging spierkracht opbouwt. Veel efficiënter dus en dat is terug te zien in de resultaten. Met deze training bouw je veel sneller kracht op.

Bovendien worden alle trainingen geregistreerd in de computer, waardoor de vorderingen van je training zichtbaar zijn.

Voor welke klachten is vliegwieltraining geschikt? 

Vliegwieltraining wordt gebruikt door fysiotherapeuten, vaak in combinatie met oefeningen en bijvoorbeeld EPTE. Vliegwieltraining is inzetbaar voor diverse klachten. Meestal wordt deze trainingsvorm gebruikt bij revalidatie, bij het opbouwen van spierkracht. Maar ook bij peesklachten, hielspoor, achillespeesblessure, tennisarm, schouderpijn of een peesontsteking van de knie.

De voordelen van vliegwieltraining:

  • Veelzijdig inzetbaar bij sport en revalidatie
  • Grotere en snellere spierontwikkeling en kracht
  • Versterken van de pezen
  • De training is kort maar krachtig

Pezen kunnen makkelijker herstellen van een blessure en je boekt veel sneller vooruitgang op bijvoorbeeld sprongkracht en wendbaarheid! 

Studie heeft aangetoond dat de effecten voor jongeren het grootst zijn, maar vliegwieltraining is ook uitermate geschikt voor 50-plussers die spiermassa willen kweken.

Heb je pijn aan je hiel of hielspoor? Dan kun je vliegwieltraining goed combineren met het dragen van speciale inlegzolen.