Haglundse Exostose

Wat is Haglundse Exostose?

Er bestaan veel verschillende soorten hielpijn en als leek is het lastig om een diagnose te stellen. Ooit gehoord van Haglundse exostose

Haglundse exostose is ‘ontdekt’ door de Zweedse orthopedisch chirurg die deze aandoening als eerste beschreef. Toen gaf hij er maar meteen een naam aan; zijn eígen naam 😉.

Het gaat om abnormale botgroei aan de achterzijde van de hiel. Zo’n benig uitsteeksel van het bot wordt ook wel een exostose genoemd. De exostose ziet eruit als een hielknobbel en die knobbel kan pijnlijke klachten geven aan de achterzijde van het hielbeen.

Haglundse exostose zorgt er ook voor dat de hiel rood wordt en de achillespees kan dikker en pijnlijk worden.

Ontstoken slijmbeurs

Tussen het hielbeen en de achillespees zit een slijmbeurs die ontstoken kan raken. Als je exostose hebt én de slijmbeurs en de achillespees zijn ontstoken, dan wordt dat het Syndroom van Haglund genoemd. Een syndroom is een verzameling van verschijnselen die vaker in dezelfde combinatie optreedt. Een soort optelsom die weer een nieuwe diagnose oplevert.

Oorzaak van Haglundse exostose

De oorzaak is over het algemeen gelukkig duidelijk. Het komt veel voor bij mensen die schaatsen of bepaalde schoenen dragen met een harde hielkap. De harde achterkant van de hielkap schuurt en drukt op de hiel. Ook komt het vaker voor bij dames die strak zittende pumps dragen. Daarom wordt Haglundse exostose ook wel pump-bump genoemd.

Door slecht zittend schoeisel kan er te veel druk komen te staan op de hiel. Als het hielbeen te lang en te vaak onder druk staat, gaat het uiteindelijk verdikken. Ook de achillespees zal geïrriteerd raken.

Klachten, verschijnselen en symptomen

Door de wrijving tussen het bot en de huid kan vervolgens een slijmbeurs ontstaan (een zogenaamde bursa) die vervolgens kan ontsteken, wat roodheid en extra zwelling tot gevolg heeft.

Haglundse exostose ontstaat vrijwel altijd aan beide voeten tegelijk. Dat is natuurlijk wel logisch omdat je aan beide voeten dezelfde schoenen draagt. De pijn neemt dan ook toe als je schoenen draagt en neemt weer af als je voeten de ruimte hebben.

De klachten die horen bij een Haglundse exostose en/of het Syndroom van Haglund zijn:

  • Een pijnlijke, harde zwelling op de hiel (hielknobbel)
  • Rode verkleuring van de hiel
  • In het begin doet de hiel alleen pijn als er druk op staat, later ook in rust
  • Pijn bij hardlopen en springen
  • Een pijnlijke en verdikte achillespees
  • Druk op de exostose verergert de klachten
  • De klachten verergeren bij het dragen van slecht passend schoeisel en verminderen bij het lopen op blote voeten of slippers

Diagnose

De diagnose Haglundse exostose is meestal gemakkelijk te stellen met een lichamelijk onderzoek. De knobbel is goed te herkennen. Daarnaast is het goed om de schoenen die het meest worden gedragen te bekijken. Zitten daar inderdaad knelpunten? Is de hielkap harder dan normaal? Draag je vaak te strakke pumps?

Behandelingen Haglundse exostose

Aangezien de schoenen in negen van de tien gevallen de oorzaak zijn van het ontstaan van Haglundse exostose, is het zaak deze eerst onder de loep te nemen. Soms is het vrij eenvoudig om de hielranden van de schoenen soepeler te maken. Als je dat zelf niet kan, kun je de schoenen naar een schoenmaker brengen, wellicht kan hij de randen licht oprekken.

Of je nu gewone schoenen, laarzen of pumps draagt, zorg dat je voeten altijd voldoende ondersteund worden. Dat kan eenvoudig door inlegzolen te dragen die de voetboog ondersteunen zodat de voeten in een gezonde stand komen te staan. Inlegzolen in pumps? Jazeker! Wij hebben speciale zooltjes (Footlogics Highheels Comfort), die de voorvoet ontlasten als je hoge hakken draagt. Als je die eenmaal hebt gedragen, wil je nooit meer iets anders!

Gelukkig kan Haglundse exostose vanzelf overgaan, als je de plek niet meer belast en er geen druk meer op de hielknobbel wordt uitgeoefend. Draag dus schoenen met zachte hielkappen of slippers.

Heb je het Syndroom van Haglund (is dus ook de slijmbeurs ontstoken?)  

Dan kun je een ontstekingsremmende pijnstiller nemen, zoals Ibuprofen of Naproxen. Ook kan een ontstekingsremmende corticosteroïde injectie worden voorgeschreven.

Operatie

In het ergste geval moet het botuitsteeksel operatief worden verwijderd. In dat geval wordt er meteen wat extra bot weggehaald omdat genezend bot vaak weer opnieuw aangroeit. De kan sis dus aanwezig dat de klachten weer terugkeren.

Als het gaat om het Syndroom van Haglund, dan wordt naast het botuitsteeksel ook de slijmbeurs weggehaald en de achillespees ‘schoongemaakt’. Herstel kan dan wel enkele maanden duren.