Weer een afkorting van weer een moeilijk woord: EPTE ofwel: Echogeleide Percutane Therapeutische Electrolyse. Percutane betekent ‘door de huid heen’. De behandelaar gaat eerst met behulp van een echo op zoek naar de exacte plek van de peesontsteking. Als die duidelijk in beeld is gebracht, wordt de EPTE behandeling gestart. Met een dunne naald – vergelijkbaar met een acupunctuur of dry needling naald – onder de huid gebracht. Een druk op de knop en de electrolyse wordt gestart. Als dat nodig is wordt de pees elders ook behandeld.
Dit zet een aantal chemische en fysiologische processen in gang die kunnen helpen om een vicieuze cirkel bij chronische spier- en peesklachten te doorbreken.
Snel gepiept en nauwelijks pijn
Een EPTE behandeling gaat erg snel en is in een kwartiertje gepiept en dat is inclusief het babbeltje voor en na de behandeling. Bovendien is de behandeling zelf niet pijnlijk, hooguit kan het inbrengen van de naald vervelend aanvoelen. Je moet alleen niet bang zijn voor naalden of extreem gevoelig zijn, bijvoorbeeld als je fibromyalgie hebt.
De behandelingen moeten een keer of 4-6 worden herhaald met voldoende tussenpauze om het lichaam zijn werk te laten doen. Een Echogeleide Percutane Therapeutische Electrolyse behandeling wordt altijd gecombineerd met een oefenprogramma.
Wat mag je van de EPTE behandeling verwachten?
Hoe effectief EPTE is, verschilt per persoon omdat het afhankelijk is van de processen die onder de huid in het aangedane gebied tot stand komen. Er kan een verhoogde PH waarde ontstaan in het behandelde gebied, de bloedcirculatie kan verbeteren en het lichaam wordt aangezet het eigen herstelvermogen in te zetten. En dit allemaal precies op de plaats waar dat nodig is. Dat heeft als grote voordeel dat gezond weefsel niet wordt aangetast. Dankzij de echografie kan de behandelaar precies zien wat hij of zij doet, hierdoor is de kans op een geslaagde behandeling erg groot.
Bij welke voetklachten is EPTE zinvol?
Wij zijn altijd alert op (nieuwe) behandelmethoden op het gebied van hielspoor en andere voetklachten. EPTE kunnen we aan het rijtje toevoegen en kan helpen pijn te verminderen bij hielspoor en achillespeesklachten. EPTE valt onder het domein van de fysiotherapeut. De fysiotherapeut moet er wel een aparte opleiding voor hebben gevolgd om de behandeling te mogen uitvoeren.
Vergoeding van de EPTE behandeling door je zorgverzekeraar
Omdat EPTE behandeling onder fysiotherapie valt, worden de behandelingen vergoed volgens dezelfde voorwaarden. Controleer hiervoor jouw eigen verzekering. Helaas wordt het echografisch onderzoek meestal niet vergoed en hiervoor kun je een rekening krijgen van ongeveer 50 euro.
Heb jij een behandeling met Echogeleide Percutane Therapeutische Electrolyse ondergaan? Dan is het fijn als jij je ervaring wilt delen op ons forum of hieronder.