Nachtspalk hielspoor

Wat is een nachtspalk?

Een nachtspalk is een spalk die een lichaamsdeel gedurende de nacht in een bepaalde positie vastzet. Voor hielspoor, maar ook voor andere klachten aan de hiel of achillespees, zorgt de nachtspalk ervoor dat de voet en enkel worden gefixeerd. 

Hoe werkt een nachtspalk?

Een nachtspalk houdt de voet in een hoek van 90 graden ten opzichte van het onderbeen. De tenen worden tijdens de nacht naar de voet getrokken door de spalk, hierdoor worden de vezels van de peesplaat die onder de voet doorloopt, opgerekt.

Denk maar aan de rekbeweging die je maakt als je kramp hebt in je voet of kuit, dan trek je ook je tenen naar je toe om de vezels op te rekken. Het gebruik van een nachtspalk zorgt ervoor dat je in de ochtend makkelijker kunt opstarten. Want bij hielspoor heb je juist ’s morgens veel pijn als je uit bed stapt.

Hoe trek je de nachtspalk aan?

De spalk kun je eenvoudig zelf aantrekken en vastmaken met klittenband. Je kunt de nachtspalk dragen met of zonder kousen, het is maar net wat je zelf prettiger vindt zitten. Trek de nachtspalk pas aan als je al op bed ligt of zit want je mag niet met de nachtspalk lopen. Ook niet als je ’s nachts nog even naar de wc moet. 😉

Het kan zijn dat je erg moet wennen aan het dragen van de nachtspalk. Bouw het dragen dan langzaam op.

Hoe lang moet je een nachtspalk dragen?

Zoals gezegd, moet je het dragen van de nachtspalk wellicht opbouwen om er gewend aan te raken. Daarna kun je de rek op de pees steeds een beetje verhogen door het klittenband wat strakker te zetten. Ook dit moet je rustig opbouwen en hou er rekening mee dat het wel een paar weken duurt voordat de nachtspalk op de juiste spanning staat.

Om klachtenvermindering te ervaren, moet je de spalk wel drie maanden elke nacht dragen. Het is daarbij belangrijk dat je volhoudt en geen nacht overslaat. Je kunt de nachtspalk eventueel ook (al) aantrekken als je ’s avonds op de bank zit te Netflixen (of zit te breien 😉).

Wat is het verschil tussen een nachtspalk en een hielspoor sok?

De woorden zeggen het al: spalk en sok. Een spalk is gemaakt van harde kunststof die je voet in een hoek van 90 graden vastzet. Bij een hielspoor sok, heeft je voet nog de ruimte om te bewegen en wordt de enkel niet vastgezet. 
De spalk schijnt iets effectiever te zijn maar als je niet aan de spalk kunt wennen, is de hielspoor sok een goed alternatief. 

Slaap je niet alleen? Dan vindt je bedpartner de sok vast aangenamer als je een onrustige slaper bent. 😅

Wordt een nachtspalk vergoed?

Of de nachtspalk wordt vergoed vanuit de basisverzekering, is lastig te zeggen omdat het basispakket ieder jaar kan veranderen. Bovendien kan er dan een eigen risico op van toepassing zijn. Check het dus even bij je eigen zorgverzekering. Als het niet in de basisverzekering zit, dan ben je misschien wel aanvullend verzekerd hiervoor.

Kun je een nachtspalk combineren met inlegzolen?

Zeker weten en dat raden we ook aan. De nachtspalk zorgt er ’s nachts voor dat de pezen opgerekt worden, waar je – als het goed is – overdag profijt van gaat hebben. Overdag is het van belang dat je voeten optimaal worden ondersteund om verergering van je klachten te voorkomen. 

Er zijn veel verschillende inlegzolen verkrijgbaar. Bij Footlogics hebben we hier speciaal steunzolen voor ontwikkeld: Footlogics ComfortFootlogics Comfort Plus en Footlogics Casual. Ze ondersteunen alle drie de voetboog, waardoor de stand van de voeten wordt gecorrigeerd en daardoor vermindert de pijn of wordt meer pijn voorkomen.

Foto credits: Canva Pro