Ik heb last van hielpijn
Op een dag word je wakker, stap je uit je bed en word je onaangenaam verrast omdat je hielpijn hebt. Hè, je hebt toch niets geks gedaan? Je doet het even voorzichtig aan en gelukkig zakt de hielpijn vrij snel weg. De rest van de dag denk je er eigenlijk niet meer aan.
Maar de volgende dag als je wakker wordt, gebeurt weer precies hetzelfde! Ook nu trekt het na een uurtje wel weer weg. Wat is er aan de hand?
Wat is de oorzaak van pijn aan mijn hiel?
Hielpijn kent veel oorzaken maar eigenlijk is het altijd het gevolg van overbelasting. Als je basketballer of voetballer bent, dan snap je wel dat jouw spieren en pezen overbelast geraakt kunnen zijn na een wedstrijd waarbij je lekker fanatiek bezig bent geweest. Maar voor veel mensen die niet sporten is het een raadsel.
Een aantal oorzaken van hielpijn door overbelasting:
- Onnatuurlijke stand van de voeten. Dit kan zelfs voorkomen nadat je nieuwe schoenen hebt gekocht.
- Hardlopen of lang stilstaan/werken op een harde ondergrond.
- Doorgezakte voeten die niet voldoende ondersteund worden door de schoenen.
- Gespannen kuitspieren (regelmatig kramp).
- Overgewicht.
Verschillende soorten hielpijn
Zoals je aan het begin van dit artikel kon lezen, is er een specifieke hielpijn die je aanvankelijk alleen ’s morgens voelt of als je lang hebt stilgezeten. De voet voelt stijf aan en dit gaat na een uurtje weer over.
Je kunt ook ’s nachts last van hielpijn hebben, dus als je je voeten helemaal niet belast.
Of misschien heb je hielpijn op het moment dat je je voeten juist wel belast.
De meest voorkomende vorm: hielspoor
Hielspoor is een van de meest voorkomende vormen van hielpijn. Je herkent hielspoor aan de symptomen en de manier waarop deze zich voordoen. Het belangrijkste symptoom is dat de pijn het ergste is nadat je een tijdje rust hebt genomen. Als je dan opstaat, voelt de voet stijf aan, hij voelt pijnlijk maar na wat beweging trekt dit weer weg.
Als je met deze hielpijn door blijft lopen omdat je de symptomen niet herkent, worden de symptomen na verloop van tijd alleen maar erger.
Moet ik blijven lopen als ik pijn aan mijn hielen heb?
Als je hielpijn hebt als gevolg van overbelasting, is het altijd goed om gedoseerd te bewegen en regelmatig rust te houden. Doet het pijn? Ga dan niet door je pijngrens heen maar doe een stapje terug.
Wat je wel kunt doen, is je voeten zacht masseren om te voorkomen dat ze nog stijver worden als je vaker rust neemt.
Wat kan ik zelf doen om de pijn te verminderen?
Eventueel kun je de voet en enkel koelen met een ijspakking, als deze dik en rood is. Ook mag je paracetamol nemen als pijnstiller. Er bestaan verschillende oefeningen die je zelf kun doen.
Doe je staand werk? Dan is het goed om dat (tijdelijk) aan te passen en/of af te wisselen met zittende werkzaamheden.
Wat helpt tegen hielpijn?
Hielpijn door een overbelaste voet heeft ondersteuning nodig en die ondersteuning krijg je door inlegzolen te dragen. Inlegzolen helpen bij hielpijn door overpronatie (het doorzakken van de voet vanuit de enkel).
Bekijk de stand van jouw voeten eens kritisch. Zakken jouw voeten (licht) door bij de voetboog? Dan heb je die ondersteuning zeker nodig om hielpijn te voorkomen of om de pijn te verminderen. Steunzolen zorgen voor een betere drukverdeling en helpen bij een goede verdeling van belasting en belastbaarheid.
Foto: Canva Pro