Je hielen worden van binnen beschermd door een dik matrasje van ‘vetkamers’ of ‘ vetkussentjes’. Vetkamers vangen de schokken op als je loopt, verdelen de kracht die daarbij op je hiel terecht komt en beschermen je botten, spieren, pezen en banden. Onmisbaar. Als vetkamers beschadigen of dunner worden verdwijnt die bescherming en krijgen alle weefsels, botten, zenuwen en bloedvaten alle schokken rechtstreeks te verwerken.

Snelmenu:
De vetkamerstructuur
Fat pad syndroom symptomen
Fat pad syndroom oorzaken
Fat pad syndroom behandelingen

Vetkussentjes Vetkamer Syndroom Fat Pad Syndrom ‘Het gevoel alsof je op je botten loopt’

Herken je dat gevoel? Misschien denk je dan meteen aan hielspoor of peesplaatontsteking. Dat hoeft niet, het kan zijn dat je ‘vetkamer syndroom’ of ‘vetkussentjes syndroom’ (fat pad syndroom) hebt. Een andere naam is ook: Atrofie (slijtage) van de vetkamerstructuur.

Peesplaatontsteking, hielspoor of fat pad syndroom? Het verschil.

De pijn bij vetkamer syndroom zit in het midden en zijkant van je hiel en voelt in het begin voelt dat als een pijnlijke kneuzing. Heb je pijn aan de voorzijde van de hiel dan wijst dat op peesplaatontsteking of hielspoor.

Vetkamerstructuur; vernuftig en efficient

Aan de onderkant van je voet, vlak onder de huid zit een bundel vetkamers. Vetkamers zitten slim en efficient in elkaar: ze hebben een zeshoekige vorm. Onder de microscoop ziet dat eruit als ‘honingraten’: de perfecte vorm om de schokken van lopen op te vangen en de kamers optimaal te vullen met bijna vloeibaar bindweefsel.

De ‘honingraten’ worden aan de buitenkant door stevig vast bindweefsel omgeven en beschermt. Zo ontstaan er kleine kamertjes die op hun beurt een heel stevige gesloten structuur vormen.

30.000 zenuwuiteinden om je overeind te houden

Door de vetkamerstructuur lopen ontzettend veel zenuwen. In totaal zitten in onze voetzolen bijna 30.000 zenuwuiteinden. Ze geven de impulsen door als we lopen en staan en voorkomen dat we struikelen en vallen.

Doorbloeding om schade te herstellen

Natuurlijk stroomt er ook bloed door de vetstructuur. Goede doorbloeding zorgt voor de toevoer van zuurstof om de structuur in leven te houden en te ondersteunen bij kleine ‘reparaties’ als kamertjes beschadigen.

Van babyvoetjes naar volgroeide voeten

Babyvoetjes: heerlijk zacht, mollig en flexibel. Dat komt door dikke vetkussentjes onder de voet waar de voetboog nog achter verscholen ligt. Die vetkussentjes worden, naarmate de voetboog zich ontwikkelt, zeker twee keer zo dun. Hoe dik de vetkussentjes uiteindelijk worden varieert per persoon. Bovendien is er verschil tussen mannen en vrouwen.

Normaal gesproken is het vetkussen onder de hiel zo’n 18 mm en onder de voorvoet is dat gemiddeld 7 mm. Bij mannen is deze laag dikker dan bij vrouwen. En loop je veel blootsvoets dan zijn de vetkussentjes ook dikker.

Moeten we dan nu allemaal op blote voeten lopen om slijtage en beschadiging aan de vetkamers te voorkomen? Ja, als we zouden lopen op zand en aarde wel maar de ondergrond waarop we vandaag de dag lopen is daar niet geschikt voor. Beton, asvalt en steen geven niet mee en dat zorgt ervoor dat onze voeten niet goed kunnen afrollen.

Fat pad syndroom symptomen

Het fat pad syndroom heb je niet van de een op de andere dag, daar gaat een periode van verschillende klachten en stadia aan vooraf.

De vetkamerstructuur wordt dunner als wandjes beschadigen

Het vet verplaatst zich en drukt tegen de gezonde wandjes aan. Die rekken uit en worden wijder doordat ze teveel druk te verwerken krijgen. De zenuwuiteinden worden daardoor meer belast. Dat geeft een vermoeid branderig gevoel in de voor- en achtervoet (zenuwpijn).

Vet wordt niet meer beschermd

Meer wandjes zijn beschadigd of kapot waardoor het bijna vloeibare bindweefsel niet meer bechermd wordt en heen en weer beweegt. De voeten voelen branderig, tintelen licht en doen zeurend pijn aan de voorvoet en de zijkant van de hiel.

Bindweefselproppen

Vetkamers sterven af en worden ingekapseld door bindweefsel. Propjes bindweefsel bewegen daardoor heen en weer bij lopen. De pijn die dat geeft verplaatst naar het midden van de hiel en de voorvoet kan gevoelloos worden. En ’s nachts, als het bloed minder goed naar de voeten stroomt kun je last hebben van nachtpijn. De vetkamerstructuur verdwijnt, en dat geeft voortdurend erg pijnlijke en gevoelloze voeten

Fat pad syndroom oorzaken

Overpronatie

Onze voet is ervoor gemaakt om zelf de schokken op te vangen bij lopen en staan. Mensen die veel op blote voeten lopen hebben bredere voeten en sterke, getrainde voetspieren. Ook de verdeling van de krachten over de voet is veel beter. Wij, hier in het Westen, hebben door het dragen van schoenen en lopen op harde ondergrond kortere smalle voeten, zelfs een beetje luie voeten gekregen.

De druk over de voet is niet evenwichtig verdeeld. Onze voeten zakken door (overpronatie) en onze hielen en voorvoet krijgen daardoor veel te veel schokken te verwerken. Een enorme belasting voor de vetkussens in je voeten.

Je leeftijd

Je leeftijd speelt daarbij ook nog eens een grote rol. Je staat er waarschijnlijk niet bij stil maar na je 40ste neemt de hoeveelheid collageen in de vetkamers af. In de opvolgende jaren tot wel 75%. De wandjes worden minder sterk en stevig en kunnen de schokken van lopen en staan minder goed opvangen.

Let op je gewicht

Overgewicht is vaak al vervelend genoeg maar heeft ook nog eens een negatieve invloed op het fat pad syndroom. Kun je een paar kilootjes afvallen? Dat remt de ontwikkeling van vetkamer syndroom in ieder geval een beetje af.

Fat pad syndroom behandelingen

Heb je voortdurend pijnlijke, tintelende, gevoelloze voeten? Wacht niet te lang en laat de arts een echo maken. Op deze manier stel je vast of je fat pad syndroom hebt en in welke fase de beschadiging zicht bevindt.

Heb je eenmaal het fat pad syndroom dan is daar helaas niet heel veel aan te doen. De behandelingen zijn gericht op verlichten van de pijn in de voeten door goede drukverdeling over je voeten en vermijden van bezigheden die de voet belasten.

R.I.C.E

Komt de pijn heel plotseling opzetten? Pak hem aan met R.I.C.E. : Rest, Ice, Compression, Elevation.

Rust, om het lichaam te laten herstellen, ijs om de onstekingsreactie te onderdrukken, compressie en verlichting met compressiekousen of sokken. Ze werken schokdempend, ondersteunen de voet en verkleinen de zwelling.

Pas je activiteiten aan

Doe zo weinig mogelijk activiteiten die de voet belasten als tillen, hardlopen, voetballen en springen

Taping

Hiermee ontlast je de voetboog en de hiel. Hier kun je zien hoe dat in z’n werk gaat

Aangemeten schoenen of goede inlegzooltjes

Goede schoenen en goede inlegzooltjes zorgen voor optimale drukverdeling, ondersteunen de voetboog en zijn tegelijk comfortabel zijn om pijnlijke voet te ontzien.

Naar alle inlegzolen van Footlogics

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo
[]