Vetkussentjes: matrasjes voor je hielen

Je hielen worden van binnen beschermd door een dik matrasje van ‘vetkamers’ of ‘ vetkussentjes’. Vetkamers vangen de schokken op als je loopt, verdelen de kracht die daarbij op je hiel terecht komt en beschermen je botten, spieren, pezen en banden.

Onmisbaar. Als vetkamers beschadigen of dunner worden verdwijnt die bescherming en krijgen alle weefsels, botten, zenuwen en bloedvaten alle schokken rechtstreeks te verwerken.

 

‘Het gevoel alsof je op je botten loop’

Herken je dat gevoel? Misschien denk je dan meteen aan hielspoor of peesplaatontsteking (Fasciitis Plantaris). Dat hoeft niet, het kan zijn dat je ‘vetkamer syndroom’ of ‘vetkussentjes syndroom’ hebt. Een andere naam is ook: Atrofie (slijtage) van de vetkamerstructuur.

 

Peesplaatontsteking, hielspoor of vetkussentjes syndroom? Het verschil.

De pijn bij vetkamer syndroom zit in het midden en zijkant van je hiel en voelt in het begin voelt dat als een pijnlijke kneuzing. Heb je pijn aan de voorzijde van de hiel dan wijst dat op peesplaatontsteking of hielspoor.

 

Vetkamerstructuur; vernuftig en efficient

Aan de onderkant van je voet, vlak onder de huid zit een bundel vetkamers. Vetkamers zitten slim en efficient in elkaar: ze hebben een zeshoekige vorm. Onder de microscoop ziet dat eruit als ‘honingraten’: de perfecte vorm om de schokken van lopen op te vangen en de kamers optimaal te vullen met bijna vloeibaar bindweefsel.

De ‘honingraten’ worden aan de buitenkant door stevig vast bindweefsel omgeven en beschermt. Zo ontstaan er kleine kamertjes die op hun beurt een heel stevige gesloten structuur vormen.

 

30.000 zenuwuiteinden om je overeind te houden

Door de vetkamerstructuur lopen ontzettend veel zenuwen. In totaal zitten in onze voetzolen bijna 30.000 zenuwuiteinden. Ze geven de impulsen door als we lopen en staan en voorkomen dat we struikelen en vallen.

 

Doorbloeding om schade te herstellen

Natuurlijk stroomt er ook bloed door de vetstructuur. Goede doorbloeding zorgt voor de toevoer van zuurstof om de structuur in leven te houden en te ondersteunen bij kleine ‘reparaties’ als kamertjes beschadigen.

 

Van babyvoetjes naar volgroeide voeten

Babyvoetjes: heerlijk zacht, mollig en flexibel. Dat komt door dikke vetkussentjes onder de voet waar de voetboog nog achter verscholen ligt. Die vetkussentjes worden, naarmate de voetboog zich ontwikkelt, zeker twee keer zo dun. Hoe dik de vetkussentjes uiteindelijk worden varieert per persoon. Bovendien is er verschil tussen mannen en vrouwen.

Normaal gesproken is het vetkussen onder de hiel zo’n 18 mm en onder de voorvoet is dat gemiddeld 7 mm. Bij mannen is deze laag dikker dan bij vrouwen. En loop je veel blootsvoets dan zijn de vetkussentjes ook dikker.

Moeten we dan nu allemaal op blote voeten lopen om slijtage en beschadiging aan de vetkamers te voorkomen? Ja, als we zouden lopen op zand en aarde wel maar de ondergrond waarop we vandaag de dag lopen is daar niet geschikt voor. Beton, asvalt en steen geven niet mee en dat zorgt ervoor dat onze voeten niet goed kunnen afrollen.

Vetkussentjes Syndroom Symptomen

Vetkussentjes Syndroom Oorzaken

Vetkussentjes Syndroom Behandelingen

Footlogics heeft inlegzooltjes die verlichten en ondersteunen bij Vetkussentjes Syndroom: Footlogics Sensi en Footlogics Comfort Plus

Vetkussentjes Syndroom- Vetkamerstructuur- Vetkamersyndroom- Fat Pad Syndrome
Footlogics Comfort Plus bij vetkussentjes syndroom
Footlogics Sensi bij vetkussentjes- en vetkamersyndroom

Privacy voorkeuren

Om je bezoek aan onze website zo soepel mogelijk te laten verlopen plaatsen we een aantal cookies. Ga naar de pagina privacy voorkeuren om dit per categorie in te stellen, of klik op de knop "alles accepteren" om dit toe te staan.

Privacy policy | Sluiten
Voorkeuren