Hielspoor: zó pak je het aan

Zeurende kramp in je hielen als je s’ochtends opstaat, snijdende pijn in je voeten als je even moet wachten in de rij voor de kassa, hielpijn bij het autorijden en opschrikken van een pijnscheut als je opstaat van de bank.

Herken je dit? Dan zou het kunnen dat je hielspoor hebt.

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een verkalking onder de hiel. Dat hoeft lang niet altijd pijn of last te veroorzaken. Pas als het weefsel en botvlies om de hiel ontstoken raakt noemen we het hielspoor.

Het komt voor dat mensen wél hielklachten hebben maar geen verkalking. Dan spreek je van peesplaatontsteking. Dat is een ontsteking op dezelfde plek waar ook hielspoor meestal ontstaat. Omdat peesplaatontsteking dezelfde klachten veroorzaakt als hielspoor spreken we meestal alleen van hielspoor.

De tips en therapieen in dit blog kun je zowel voor hielspoor als peesplaatontsteking gebruiken.

Wist je trouwens dat hoge hakken een positief effect kunnen hebben op peesplaatontsteking? De voet buigt iets naar voren waardoor overdruk op de peesplaat enigszins weggenomen wordt.

Overdrijf het niet. Een laag hakje van maximaal 4 centimeter kan al effect hebben.

Hoe kom je aan hielspoor?

Hielspoor ontstaat door overbelasting. Slechte schoenen, teveel en op de verkeerde manier lopen, rennen, sporten en staan veroorzaakt spanning op de peesplaat. Het botvlies kan gaan ontsteken. Dat veroorzaakt pijn en irritatie en na verloop van tijd ontstaat er botaansporing oftewel ‘hielspoor’

Pak hielspoor op tijd aan. 5 praktische tips om zelf mee aan de slag te gaan.


1. Check je schoenen
Kijk goed naar je schoenen. Is de zool niet te stijf waardoor je voet niet goed afrolt en zorgt het voetbed voor voldoende demping?

2. Speciale slaapsokken
Slaap ‘s nachts met een ‘Strassbourghsok’. Dat is een relatief goedkope manier om hielspoor te bestrijden. Hoe werkt het? Een lang stuk elastisch klittenband over de lengte van de sok van teen naar knie, rekt de achillespees en peesplaat op. De lichte spankracht voorkomt verkleving van het peesweefsel en vorming van kalkweefsel.

3. Let op je gewicht
Overgewicht is vaak al vervelend genoeg maar heeft ook nog eens een negatieve werking op hielspoor. Lukt het je misschien om een paar kilootjes af te vallen? Dat heeft een positief effect op de vorming van een hielspoor.

4. Rekken en strekken
Er zijn een aantal goede rek- en strekoefeningen die hielpijn kunnen verlichten. De achillespees en kuitspierwerken nauw samen met de hiel. Soepele spieren in het onderbeen ontlasten het weefsel rond de hiel.

Een aantal goede oefeningen vind je hier op onze site…

5. Be cool
Koel je hiel met ijs tegen de pijn en slik (niet teveel natuurlijk) pijnstillers. Dat geneest niet maar pijnstillers zorgen voor ontspanning waardoor het lichaam ruimte krijgt zelf wat te herstellen.  

Hulp van de professionals bij hielspoor 

De podotherapeut
Op maat gemaakte zooltjes van de podotherapeut.

Shockwave-therapie
Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Met behulp van een stift of  bol worden  geluidsgolven gericht op de pijnlijke plek. De hoog-energetische golven prikkelen het ontstoken peesweefsel en zetten een genezingsreactie in gang.

Injecties met cortisonen
Cortisonen zijn een kunstmatige variant van het hormoon wat in de bijnierschors aangemaakt wordt. Onder invloed van stress hebben deze hormonen een ontstekingsremmende werking.

De cortisonen worden in een hoge concentratie aangebracht wat de ontsteking kan genezen.

Deze behandeling is vrij pijnlijk en is in lang niet alle gevallen succesvol. Soms, als de therapie wel slaagt, kan het effect na een paar maanden al uitgewerkt zijn.  In extreme gevallen komt de hielspoor in ergere mate terug.

Goed nadenken en overleggen met je arts of je deze behandeling dus wel wilt.

Operatie
Deze operaties worden uitgevoerd door een orthopedisch chirurg. Er zijn twee soorten hielspoor-operatie. Een ingreep waarbij met een kleine incisie druk van de peesplaat wordt weggenomen en de operatie waarbij de verkalking wordt weggehaald.

Er wordt alleen in uitzonderlijke gevallen geopereerd omdat de kans op complicaties vrij groot is.

Alternatieve therapieeën die kunnen helpen bij hielspoor

Er zijn verschillende therapieeen die zich richten op de behandeling van zogenaamde ‘triggerpoints’. Triggerpoints zijn hele kleine verkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’. Een ander woord voor ‘triggerpoint’ is pijnpunt.

Hielspoor massage

Hielspoormassages zijn gericht op kuiten en voetzool. De bloedsomloop wordt gestimuleerd wat een     gunstig effect op ontstekingen heeft en harde spierknopen worden losgemaakt 

Triggerpoint massage 

Bij Triggerpointmassage worden de spieren en extra gevoelige pijnpunten (triggerpoints) gemasseerd. Dat gebeurt soms met een stomp stokje om de pezen en spieren diep te kunnen bereiken en behandelen.

Tip voor thuis of op het werk: Rol met je voeten over een golf- tennis- of kleine rubberen pilatusbal. Eenvoudig te doen als je bijvoorbeeld achter je bureau zit of thuis voor de TV. Doe dit zo vaak mogelijk.

Dryneedling 

Dit is een vrij nieuwe fysiotherapeutische behandeling waarbij de pijnpunten (triggerpoints), spieren en weefsels met naalden behandeld worden. Bij dry-needling worden de naalden kort ingebracht en licht bewogen tot ze na een paar seconden een reactie in de spier teweeg brengen. Dat kan pijnlijk aanvoelen. Bij hielspoor worden met name de kuit en benen behandeld.

Deze behandeling lijkt op acupunctuur. Bij acupunctuur worden de naalden echter langs de energiebanen van het lichaam geplaatst en niet uitsluitend op de pijnplekken. De naalden zitten veel langer in het lichaam. Soms wel 20 minuten.

Bij een hielspoorbehandeling met acupunctuur worden dunne steriele naalden in de onderbenen, voeten, enkels en soms ook in de rug gezet.

Acupunctuur stimuleert de bloedsomloop en herstelt een verstoorde balans in de energiebanen.

Soms wordt er bij een acupunctuurbehandeling ook gebruik gemaakt van Moxa (bijvoet). De acupunctuurpunten worden met dit kruid verwarmd. Zo wordt extra energie toegevoegd op de pijnpunten.

Ostheopatie 

Deze therapie is erop gericht om de bewegelijkheid van het lichaam te herstellen door blokkades in de organen op te heffen. Met manuele technieken (handgrepen) worden lichte prikkels gegeven om het genezend mechanisme van het lichaam in werking te zetten. De prostaat, baarmoeder en de blaas en het buikvlies daarom heen zijn de organen die nauw verbonden zijn met de hielen en het peesplaatweefsel.

Ostheopathie behandelingen gaan vaak samen met een persoonlijk voedingsadvies. Hierbij wordt vaak het zogenaamde ‘Paleo Principe’ gevolgd, ook wel ‘oer-dieet’ genoemd.

Het belangrijkste uitgangspunt van dit dieet is ‘eten wat onze verre voorouders voorhanden hadden’: dus: géén vlees, zuivel, peulvruchten en graan, maar vis, gevogelte, groente, fruit, kokosolie, noten en zaden. Dit voedsel is lichtverteerbaar en een grote energieverschaffer tegelijkertijd.

ABC Therapie

Net als dryneedling is dit een nieuwe therapie met veel positieve effecten. Bij ABC-therapie wordt bloed van de patiënt afgenomen en bewerkt tot een concentraat van bloedplaatjes. Uit de bloedplaatjes komen eiwitten vrij: groeifactoren. Groeifactoren zijn nodig voor herstel van wonden en letsels als ontstekingen aan spieren en weefsels. Het bloedplaatjesconcentraat wordt via een injectie teruggegeven aan dezelfde patiënt. Het gebruik van patiënteigen bloedplaatjesconcentraat leidt tot een snellere genezing.

Wat kunnen Footlogics voor je doen?

Footlogics inlegzolen kunnen hielspoor voorkomen en je van de pijn afhelpen zodat je weer gewoon kunt lopen, staan en rennen.