Shockwave Therapie bij Hielspoor

Shockwave therapie bij hielspoor is een techniek om klachten van bijvoorbeeld de knieschijf, achillespees, tennisarm of hielspoor te genezen. Shockwave wordt pas ingezet als het gaat om langdurige pijnklachten. Je hebt dan vaak al fysiotherapie gehad, doet oefeningen en loopt op hielspoor inlegzolen. Oorspronkelijk werd de techniek gebruikt om nierstenen te vergruizen. Tegenwoordig zet men shockwave bij hielspoor in.

Hoe werkt shockwave therapie?

Shockwave therapie bij hielspoor bestaat uit krachtige elektromagnetische of mechanische impulsen die op de pijnbron worden gericht. Hier zorgt de straling voor vergruizing van de kalkafzetting. De verkalking lost op en de doorbloeding verbetert. De verbeterde doorbloeding activeert de lichaamseigen genezingskracht, waardoor de pijnklachten van hielspoor verminderen.

Per keer neemt shockwave therapie bij hielspoor ongeveer 20 minuten in beslag. Gemiddeld zijn er 5 behandelingen nodig. De behandeling zelf kan behoorlijk pijnlijk zijn en de meeste mensen hebben na de behandeling van shockwave bij hielspoor nog enkele dagen last van napijn.

Voordelen shockwave

Het grootste voordeel is dat een hielspoor operatie op deze manier meestal kan worden voorkomen. Een operatie brengt meer risico’s met zich mee en shockwave kan zonder lokale verdoving worden uitgevoerd. Shockwave heeft niet veel bijwerkingen. De bestaande pijn kan een tijdje toenemen maar neemt uiteindelijk weer af. Er kan een zwelling en roodheid en een doof gevoel op de aangedane plek ontstaan. Je houdt geen littekens aan de therapie over het minder kostbaar en minder ingrijpend dan een operatie. Je hebt 70% kans dat de pijnklachten van hielspoor verdwijnen of  verminderen.

Wanneer je shockwave therapie bij hielspoor hebt gehad voor hielspoor, moet je wel op je hielspoor inlegzolen blijven lopen om herhaling van de klachten te voorkomen.

shockwave-therapie-bij-hielspoor