GPS (Gravitational Platelet Separation)

tegen hielspoor

GPS tegen hielspoor, dat klinkt behoorlijk maf

We hebben het dan ook niet over het GPS navigatiesysteem dat ons altijd veilig thuisbrengt. GPS behandeling staat in dit geval voor Gravitational Platelet Separation, vrij vertaald ‘bloedplaatjes scheiden door middel van zwaartekracht’. Het is een relatief nieuwe therapie waarbij je eigen bloed gebruikt wordt als basis voor zogenaamde bloedplaatjesgel.

Wat is bloedvaatjesgel?

Waarschijnlijk weet je wel dat bloedplaatjes genezing van wonden en beschadiging aan spieren en pezen sneller laten genezen. GPS maakt het mogelijk om de bloedplaatjes uit je eigen bloed te halen door middel van een soort centrifuge. Zo ontstaat een bloedplaatjesconcentraat.

De werking van bloedvaatjes

Pijnlijke spieren en pezen hebben baat bij massages en ijspakkingen omdat dit de doorbloeding op gang brengt. Ontzettend belangrijk omdat je daarmee de zelf genezende werking van je lichaam in gang zet. Helaas heeft dit proces vaak veel tijd nodig en duurt het lang voordat je de positieve effecten ervaart. Dankzij de GPS techniek is het mogelijk om een hoge concentratie van je eigen bloedplaatjes rechtstreeks in te brengen in de aangedane spier of pees. Een soort bloedplaatjesbommetje die de ontsteking te lijf kan gaan.

Hoe werkt de GPS behandeling tegen hielspoor?

Om bloedplaatjesgel te maken, wordt ongeveer 50 cc bloed afgenomen. Dit bloed wordt gecentrifugeerd zodat de bloedplaatjes van het plasma wordt gescheiden. Van deze bloedplaatjes wordt een gel gemaakt, die ter hoogte van de aanhechting van de peesplaat in je voet gespoten. Het concentraat kan ter plaatse zijn werk doen. Dit kan tijdens een dagbehandeling in het ziekenhuis,

Het bloedvaatjesconcentraat kan o.a. worden gebruikt bij botdefecten, chronische wonden en peesletsel.

Voordeel van GPS bij hielspoor

Het voordeel van deze behandeling is dat je eigen bloed kan worden gebruikt, waardoor er geen kans is op allergische reacties of bijwerkingen. Bovendien is het je eigen lichaam dat voor genezing zorgt, in gang gezet door lichaamseigen stoffen. Het natuurlijk proces wordt dus alleen maar versneld hierdoor.

Na de GPS behandeling

De behandeling zelf kan behoorlijk pijnlijk zijn en na de behandeling mag je de voet een paar dagen absoluut niet belasten en draag je een spalk. Omdat je niet in het ziekenhuis hoeft te blijven, is het belangrijk dat er thuis iemand is die je kan verzorgen zodat je de nodige rust neemt om de behandeling te laten slagen.

Heb je een GPS behandeling gehad? Dan is goed om daarna je voeten te ondersteunen met een inlegzooltje. Footlogics heeft inlegzooltjes die comfortabele support geven onder de voetboog.

Hielspoortips van Moniek

Moniek van Footlogics
Gediplomeerd Voetkundig Adviseur

Vragen of advies over hielspoor en voetproblemen?

Ik ben Moniek van Footlogics. Heb je een vraag over hielspoor of andere voetklachten? Ik adviseer je met plezier.