Hielspoor Operatie

 

Blijf je pijn houden en heb je alles al geprobeerd? Dan blijven er eigenlijk maar twee opties over: shockwave therapie of een hielspoor operatie. Een operatie is behoorlijk ingrijpend. Hier lees je wat er tijdens een operatie gebeurt.

Een orthopedisch chirurg is verantwoordelijk voor de operatie en kiest welke operatie past bij jouw situatie.

 

Endoscopisch plantaire fasciotomie

Bij een endoscopisch plantaire fasciotomie worden bij de hiel kleine sneetjes gemaakt en een cameraatje ingebracht. Met een mesje wordt de peesplaat losgemaakt van het hielbot waardoor er minder spanning op de peesplaat komt te staan. Herstel na de operatie duurt minimaal 3 maanden.

Het grootste nadeel van deze operatie is dat je grote kans hebt dat je voeten de eerste periode gaan doorzakken. Dan krijg je last van overpronatie. Overleg daarom of het verstandig is om je hielspoor inlegzolen te blijven dragen ter ondersteuning van het voetgewelf.

 

Operatief verwijderen van de verkalking

Hierbij wordt een incisie gemaakt aan de binnenkant van de hiel. Ook nu wordt meestal de peesplaat losgemaakt van het hielbot. Daarna wordt het verkalkte deel weggehaald en eventuele beknelde zenuwen losgemaakt.

Nadeel van deze operatie is dat de peesaanhechting beschadigd zal worden omdat deze met de verkalking is vergroeid. Deze operatie brengt veel risico met zich mee op beschadiging van omliggend weefsel. De revalidatie duurt dan ook veel langer dan bij endoscopisch plantaire fasciotomie.

In beide gevallen is de revalidatieperiode zeer belangrijk om de kans op complicaties te verkleinen. Rust, goed schoeisel en fysiotherapie helpen hierbij.